Kraftig uvær over Europa

Minst ni personer er omkommet i forbindelse med en voldsom storm som herjer Frankrike. Nesten hele det europeiske kontinent rammes av uværet, ifølge meteorologer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ni ble overrasket av et brått væromslag tirsdag kveld, som skapte store bølger og kraftige vindkast på opptil 80 kilometer i timen. Mange av dem var ute og svømte i Middelhavet, og redningstjenesten er opprørt over at så mange hadde ignorert de røde flaggene som skal advare om urolig hav, flom og storm.

To kvinner og en mann i 60-årene omkom i Frankrike onsdag. Dessuten ble liket av en mann funnet sør for Montpellier på den franske middelhavskysten, trolig dreier det seg om en 20-åring som ble feid på sjøen tirsdag kveld. Ytterligere fire personer ble bekreftet omkommet tirsdag, og en mann som ble funnet etter at båten hans forliste på en innsjø tirsdag, døde onsdag.

To gutter på 12 og 18 år er savnet etter at de var ute og badet ved henholdsvis Marseille og Montpellier.

Stengte parker

Varsel om haglstormer og vind på opptil 100 kilometer i timen har fått myndighetene i Paris til å stenge parker og gravlunder av frykt for at trær skal falle over ende. Også en kunstig badestrand som er laget ved bredden av Seinen, ble stengt for å unngå fare for menneskeliv.

I Boscastle i England fortsatte oppryddingsarbeidet og letingen etter savnede etter den voldsomme flommen mandag ettermiddag, mens det ble meldt om at 14 biler var strandet på en motorvei i Skottland etter et jordskred som følge av kraftig regn. Helikoptre ble onsdag kveld sendt inn til området. Det var ventet fortsatt striregn og torden over De britiske øyene.

Tak revet av

I Sveits ble flere bygninger skadet av stormvær. En bygning ble knust etter at et tre falt over den, og flere hus fikk taket revet av. Minst åtte landsbyer var rammet av flom. I Danmark døde hele 31 kyr da de ble truffet av lyn tirsdag.

Mørke skyer og nedbør var ventet å spre seg til Tyskland og nesten hele Europa, med unntak av Hellas, Italia og Spania. Det dårlige været vil forbli over kontinentet ut uka, men vil gradvis avta i styrke.

Uværet raser på en dag da Det europeiske miljøbyrået EEA la fram en rapport der det heter at Europa må forberede seg på stadig mer ekstreme værfenomener.

NTB

Kraftig uvær rammer Europa.