Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig uvær på vei: Kan komme 100 millimeter nedbør

Den første høststormen er på vei. Varsler sterk vind og mye nedbør.

TROPISK: Det er sendt ut gult farevarsel på store deler av Vestlandet som følge av uværet som kommer inn over Norge i løpet av helga.
TROPISK: Det er sendt ut gult farevarsel på store deler av Vestlandet som følge av uværet som kommer inn over Norge i løpet av helga. Vis mer

Et kraftig lavtrykk er nå på vei mot Norge. Det som av meteorologene omtales som den første høststormen vil i løpet av morgendagen nærme seg Sør-Norge fra vest og føre til kraftig vind.

Det stopper ikke på Vestlandet. Også områder i fjellet og på kysten på Østlandet vil merke den kraftige vinden som nå kommer.

VÆR: Hagl så store som golfballer falt ned på Mallorca. Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene på EUs løpende værvarsling. FOTO: @robbertomateo Vis mer

- Vi venter et kraftig lavtrykk. Det er Vestlandet som får kjenne mest på konsekvensene av det. Akkurat nå samler det seg opp farevarsler på grunn av sterk vind, vindkast og mye nedbør i forbindelse med lavtrykket, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Kan komme 100 mm

Sør for Stadt er det meldt vind på opp til 25/30 meter per sekund på søndag. Det er også sendt ut farevarsel for Møre og Romsdal, der det varsles hele 32 meter per sekund vind i sørvestlig retning.

Nedbørsmengdene kan også bli enorme, og det er sendt ut flom- og jordskredvarsel både i Sogn og Fjordane og Hordaland.

Varselet for mye nedbør gjelder fra lørdag kl. 18 til søndag kl. 18.

MYE NEDBØR: Trodde du værkaoset i Oslo var ille - se på dette. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP, NTB Scanpix, Twitter, Mads Andersen. Vis mer

- Det kan komme 60 til 100 millimeter på 24 timer. Det er store nedbørsmengder, og derfor er det sendt ut farevarsel på gult nivå. Selv om Østafjells ligger i le, vil det nok bli ganske kraftig vind langs kysten og en del kraftige vindkast. Vi følger nå værsituasjonen kontinuerlig og vurderer løpende om det skal komme flere farevarsler, sier Brolander.

- Kjennes på kroppen

Det ligger per nå et høytrykk over Storbritannia, som skyver lavtrykket i Nordsjøen østover mot Norge. Det er snakk om et tropisk uvær som nå kommer inn over Norge.

- Det kommer rett fra vest. Det kommer til å kjennes på kroppen, i hvert fall på Vestlandet, sier Brolander.

- Nå blir det vestavind i hele landet fra Lindesnes til Nordkapp, sier Storm-meteorolog Isak Slettebø til TV 2.

Meteorologisk institutt anbefaler folk i de mest vindutsatte områdene å sikre løse gjenstander i vinden. Det er også meldt om snø i fjellet.

- Pakk vekk sommeren

De sterke vindkastene meldt på søndag kan føre til kansellerte avganger for ferger og fly, i tillegg til at bruer kan bli stengt.

- Det er bare å pakke vekk sommeren og stålsette seg for en skikkelig ruskehelg vestpå. Sørg for at avløp og rister er åpne så vannet kan renne der det skal, og sikre alt av løse gjenstander som kan blåse avgårde i vinden. Søndag er kanskje ikke dagen man bør legge ut på tur, verken til fjells, havs eller på veien, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media