Været

Kraftig vind og bygevær flere steder i landet. Har sendt ut OBS-varsel om speilglatte veier

Slik blir helgeværet.

GLATTE VEIER: Bilister bes om å være på vakt på grunn av regn som fryser på bakken og skaper svært vanskelige kjøreforhold flere steder i landet. Foto: NTB Scanpix
GLATTE VEIER: Bilister bes om å være på vakt på grunn av regn som fryser på bakken og skaper svært vanskelige kjøreforhold flere steder i landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en uke siden herjet ekstremværet «Ylva» i Nordland, Troms og Finnmark. Stormen rev med seg både hustak, trær og blåste til og med busser av veien. Fredag varslet meteorologene mer uvær i vente for det nordligste fylket.

- I kveld og natt til lørdag får vi sørlig periodevis full storm med sterke vindkast i utsatte kyst- og fjordstrøk i Øst-Finnmark. Fest løse gjenstander og vær forsiktig om du ferdes utendørs, skrev Meteorologisk institutt på Twitter.

Kraftig vind i nord

Lørdag formiddag forteller meteorolog Frode Hassel at vinden i Finnmark stort sett har minket, men at det forsatt er sterk vind utsatte steder og at det i helga vil blåse kraftig flere steder i hele Nord-Norge.

- Det blir mest vind i Nordland. Lørdag vil det blåse opp til liten storm enkelte steder sør i fylket, mens vinden kommer opp i stiv kuling lenger nord, sier Hassel til Dagbladet.

Stiger med 20 grader

Både Nordland, Troms og Finnmark får varierende skydekke med bygevær i helga. Lavtrykket fører til en god del nedfør og høyere temperaturer flere steder.

På Finnmarksvidda vil temperaturen øke med hele 20 grader, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er ventet store temperaturforandringer flere steder i landet. Dette gjør at regnet kan fryse til is på bakken og skape vanskelige kjøreforhold, advarer Hassel.

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har som følge av lavtrykket sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold både i Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

I Finnmark vil vinden ta seg opp igjen søndag.

- Det er ganske rolige vindforhold nå, men søndag ettermiddag blåser det opp til stiv kuling. Ellers blir det noe snø og sludd, sier meteorologen.

Bygevær

Helgeværet i resten av landet varierer, men temperaturene ser ut til å gå opp de fleste steder.

- Vestlandet sør for Stad kan vente seg en del regnbyger, og snøgrensen synker. Derfor må man høyt til fjells for å få snø. Det er mildvær lørdag, men søndag blir det kjøligere igjen, sier Hassel.

I Trøndelag og Møre og Romsdal blir det også bygevær lørdag og søndag.

- Også her blir det en god del vind, og sterk kuling enkelte steder.

Temperaturforskjeller

Østafjells er det store temperaturforskjeller lørdag. Klokka 11 ble det målt 3,7 plussgrader i Hemsedal, mens det i Nesbyen som ikke ligger langt unna, ble målt 8,2 minusgrader, ifølge Meteorologisk institutt.

Bilister Østafjells bes om å være på vakt på grunn av regn som fryser på bakken og skaper svært vanskelige kjøreforhold.

Lørdag formiddag meldes det om utforkjøringer i en rekke politidistrikt i Sør-Norge, men det er ikke meldt om alvorlige personskader her, skriver NTB.

- Som følge av temperaturendringene og regn som fryser kan det bli vanskelige kjøreforhold Østafjells, understreker Hassel.

Snøskredfare på Vestlandet og i Nord-Norge

NVE har samtidig meldt om betydelig snøskredfare i Salten og ved Svartisen i Nordland, samt i Voss og Hardanger i Hordaland.

- Et lavtrykk som kommer inn i løpet av helga vil gi økende nedbør og vind og medfører at skredfaren er vurdert å øke til kategori 3, som tilsvarer betydelig, i regionene Svartisen, Salten og Lofoten og Vesterålen, heter det i en uttalelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat NVE.

Det er ifølge direktoratet ventet opp mot 30 centimeter nysnø lokalt fram til lørdag. På vindutsatte plasser over 600-800 meter over havet kan det danne seg ustabile nysnøflak. Disse kan lett utløses av en skikjører, advarer NVE.

I snøskredvarselet som er utstedt for Svartisen, oppfordrer de folk til å unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg.

I Hardanger og Voss advares det om krevende forhold i fjellet og folk bes unngå ferdsel i skredterreng og utløpsområder. I lavlandet kan det løsne våte skred i bratt terreng.

BAMBI PÅ ISEN: Flere møtte såpeglatte veier på vei til skole og jobb. Det har ført til en opphopning i kollektivtrafikken, og fullt veikaos flere steder i landet. Video fra 2015: Cecilie V. Jensen/ DBTV Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer