Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige eksplosjoner i Abidjan

Kraftige eksplosjoner rystet Elfenbenskystens største by Abidjan natt til søndag, og det kunne høres kraftig skyting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De røde stripene etter sporlysprosjektiler lyste opp nattehimmelen. De så ut til å komme fra boligdistriktet Cocody.

Et vitne forteller at franske kamphelikoptre skjøt varselskudd for å hindre en folkemengde på flere tusen fra å nå fram til flyplassen utenfor byen, som er kontrollert av franske styrker.

Franske soldater drept

Lørdag ble ni franske soldater drept da regjeringshæren bombet deres stillinger. Frankrike svarte med et motangrep der de ødela det meste av Elfenbenskystens flyvåpen - to fly og tre helikoptre som sto på bakken ved hovedstaden Yamoussoukro.

Raseri mot de franske styrkene kokte over i Abidjan, der ungdomsgjenger ropte antifranske slagord, og plyndret og brente fire franske skoler. Tusenvis av unge tilhengere av president Laurent Gbagbo marsjerte forbi den franske ambassaden og mot flyplassen utenfor byen.

Frankrike vil holde Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo «personlig ansvarlig» for situasjonen, sier den franske forsvarsministeren Michele Alliot-Marie. Frankrike vil også sende flere soldater til Elfenbenskysten for å beskytte franske statsborgere der.

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd krever umiddelbar slutt på kampene. Sikkerhetsrådet støtter samtidig Frankrikes motangrep mot ivorianske fly etter at de franske soldatene ble drept, heter det i uttalelsen fra et ekstraordinært møte i rådet lørdag kveld.

Det ekstraordinære møtet ble innkalt for å diskutere den stadig mer alvorlige situasjonen i Elfenbenskysten, der det de siste tre dagene har vært en rekke kamphandlinger mellom regjeringshæren og opprørsbevegelsen Nye Krefter. Opprørerne kontrollerer et større område nord i landet.

Frankrike utplasserte soldater i Elfenbenskysten i fjor, etter å ha meklet fram en fredsavtale etter borgerkrigen som brøt ut i 2002.

NTB

OPPTØYER: Åtte franske FN-soldater er drept og i det vestafrikanske landet Elfenbenskysten er det voldsom uro.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media