Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige eksplosjoner i Benghazi

Angrepene mot Libya kan begynne i allerede i natt. Men Kadhafi advarer mot at verden da «aldri vil få fred».

 STEMMER:  FNs sikkerhetsråd er i kveld samlet for å stemme om en Libya-resolusjon som åpner for flyforbudssone. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA
STEMMER: FNs sikkerhetsråd er i kveld samlet for å stemme om en Libya-resolusjon som åpner for flyforbudssone. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York / Oslo (Dagbladet): Mens FNs sikkerhetsråd var i gang med prosessen rundt det å stemme over en resolusjon som omhandler Libya, ble det i kveld meldt om kraftige eksplosjoner i Benghazi.

Det skal ha blitt brukt blant annet luftvernsraketter i byen. Det skjer samtidig som at FNs sikkerhetsråd behandler resolusjonen som gjelder flyforbudssone.

- Umiddelbart Frankrikes statsminister Francois Fillon understreker overfor BBC at millitæroperasjonene kan innledes i løpet av få timer etter at resolusjonen er vedtatt.

Libyas despot, Muammar Kadhafi, advarer imidlertid mot maktbruk fra verdenssamfunnet.

- Det ville vært kolonialisering uten noen rettferdighet. Dette er galskap og arroganse. Hvis verden går bananas mot oss, går vi bananas mot dem, sier Kadhafi i et intervju med RTP.

- Vi vil svare. Vi skal skape et helvete for dem, fordi de skaper helvete for oss. De vil aldri få fred, slår Kadhafi fast.

Flyforbudssone
Amerikanske diplomater har presset på for å få Sikkerhetsrådet til å godta et bredt sett med militære virkemidler for å hindre at Kadhafis styrker beseirer opprørerne, får Dagbladet opplyst.

USA har vært forsiktige med å kreve dette åpent av frykt for å framstå som om de er i ferd med å invadere nok et land i regionen. For president Barack Obama og USA har det derfor vært viktig at det framstår som at andre land sitter i førersetet.

Både Storbritannia og Frankrike har jobbet for en flyforbudssone. For USA var det likevel avgjørende at Den arabiske liga forrige helg stemte for en flyforbudssone mot sitt tidligere medlem Libya.

USAs diplomater jobber på høygir for å sikre at også arabiske land må delta i enhver internasjonal maktbruk i Libya.
- Må handle raskt - Vi må handle raskt, slår også den kinesiske FN-ambassadøren Li Baodong fast. Han vil ikke si noe om hvordan Kina skal stemme i sikkerhetsrådet.

- Millitæraksjonene kan begynne i timene umiddelbart etter at resolusjonen er vedtatt, sier en fransk diplomatkilde til nyhetsbyrået AFP.

Dette bekrefter også den franske utenriksministeren Alain Juppe.

- Overraskelser Den franske FN-ambassadøren Gerard Araud sier at det ikke kommer til å bli en enstemmig resolusjon.

- Det kommer til å være noen overraskelser, og mer enn ett land som ikke stemmer, sier Araud.

Diplomatkilder spekulerer på at så mange som fem land kan velge å ikke stemme i kveld. Det gjelder Kina, Russland, Tyskland, India og Sør-Afrika.

Så lenge ingen av de fem faste medlemslandene legger ned veto, trenger resolusjonen ni stemmer for å gå gjennom.

Planlegger I påvente av tillatelsen til å bruke makt i Libya, har flere land begynt å forberede seg. Det gjelder blant annet USA. Pentagon finjusterer for tiden de millitære valgmulighetene, skriver amerikanske medier.

- Det foregår betydelig, alvorlig planlegging akkuratt nå. Valgmulighetene er mer aggresive enn å vise makt, sier en kilde i den amerikanske hæren til Wall Street Journal.

Mulighetene som diskuteres i USA skal blant annet være bruken av raketter for å ta ut hærens posisjoner i Liya, samt luftvernssystemene. Bemannede eller ubemannede fly kan brukes mot Kadhafis tankser og inantriposisjoner, og styrker kan flyttes til landet fra USAs baser i Middelhavet, skriver avisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling