Kraftige eksplosjoner i Damaskus

Det skal ha oppstått panikk blant befolkningen etter sammenstøtene.

FN-OBSERVATOR: Kraftige eksplosjoner kunne høres i Syrias hovedstad Damaskus mandag. FN-observatører er ventet til byen i løpet av dagen. På bildet er observatør Colonel Ahmed Himmiche under monitoringen av Khalidiya-distriktet. Foto: SHAAM NEWS NETWORK / AFP PHOTO / HO / NTB SCANPIX
FN-OBSERVATOR: Kraftige eksplosjoner kunne høres i Syrias hovedstad Damaskus mandag. FN-observatører er ventet til byen i løpet av dagen. På bildet er observatør Colonel Ahmed Himmiche under monitoringen av Khalidiya-distriktet. Foto: SHAAM NEWS NETWORK / AFP PHOTO / HO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drønn av kraftige eksplosjoner kunne høres i Syrias hovedstad Damaskus mandag. Det lille teamet med FN-observatører er ventet til hovedstadsregionen i løpet av dagen.

Ifølge den syriske opposisjonen raste det kamper mellom regjeringssoldater og opprørere i utkanten av Damaskus mandag morgen. Innbyggere skal ha blitt grepet av panikk som følge av de kraftige eksplosjonene.

- Lyden av minst ti høye eksplosjoner kunne høres i hovedstaden. Så langt har vi ingen sårede eller drepte, men sammenstøtene er konsentrert om forstedene ved Damaskus, sier aktivisten Hayatham al-Abdulah til nyhetsbyrået DPA.

Teamet med FN-observatører var samme dag ventet å besøke områder i nærheten av hovedstaden. I helgen besøkte de blant annet opprørsbastionen Homs, noe som førte til at situasjonen roet seg noe på bakken. Andre steder i landet skal imidlertid bombardementene og skytingen ha fortsatt for fullt.

Utvidelse Observatørteamet består av i underkant ti offiserer, men i løpet av uka skal det utvides til 30. To nye observatører var ventet til Syria mandag.

Meningen er så at antallet skal trappes opp til 300, i tråd med lørdagens vedtak i FNs sikkerhetsråd.

Søndag besøkte observatørene også provinsen Hama sentralt i landet, der de møtte guvernøren, ifølge det statlige nyhetsbyrået Sanaa. Søndag kveld begynte regjeringssoldater å storme områder i utkanten av regionen til tross for observatørenes nærvær, melder opposisjonskilder.

Møtte opprørere Opposisjonen melder også at observatørene har besøkt al-Rastan, en opprørskontrollert by som ligger mellom Homs og Hama.

Observatørene har her møtt representanter for Den frie syriske hæren, opprørsstyrken som hovedsakelig består av desertører fra den ordinære hæren.

Minst 17 mennesker, deriblant fem soldater, ble drept i volden i Syria søndag, opplyser eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Syria-utsending Kofi Annan skal tirsdag informere FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

(NTB)