Kraftige kamper i Betlehem

Israelske styrker inntar nå sentrum av Betlehem. Det høres kraftige skuddvekslinger i byen. - Situasjonen er fryktinngytende, sier presidenten ved universitetet i den palestinske byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Isralerne usikre: Hva er det Sharon vil?

Nordmann i Ramallah: Behandler palestinerne som dyr

Sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter angripes i Ramallah

De israelske styrkene som rykker inn i byen er støttet av kamphelikoptre, stridsvogner og pansrede kjøretøyer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten ved universitetet i Betlehem sier til CNN i formiddag at situasjonen er fryktinngytende.

- Det er utrolig mye skyting her nå. Vi hører skyting hele tiden, og universitetet er inntatt. Jeg tror det må være minst 40 soldater her inne, sier han til CNN.

Kampene pågår nå ved Fødselskirken, som er bygd over Jesu fødested i Betlehem. Tropper skal også ha omringet flyktningeleirene Daheisheh og Aida. Flere av selvmordsbomberne som har sprengt seg selv i lufta i Israel har kommet fra flyktningeleiren Daheisheh.

Blant annet mannen som sprengte seg i lufta ved en israelsk kontrollpost i Jerusalem i går kveld. I tillegg til at han selv døde, døde også en politimann av skadene han ble påført.

Vitner forteller at bevæpnede palestinere kjemper mot de israelske troppene ved Fødselskirken, og at det pågår harde kamper. Israelske snikskyttere skal skyte fra hustakene, og kamphelikoptre sirkler over byen.

Flere hundre utenlandske fredsaktivister er også sperret inne i det som fortoner seg som en krigssone i Betlehem.

Kameramann skutt

En kameramann fra tv-kanalen Al-Jazeera ble truffet i hodet under skuddvekslingen i Betlehem i dag. Palestineren Majdi Benoura (30) ble truffet i nakken mens han filmet fra taket til Star Hotel.

Den israelske hæren har lukket av hele området rundt Betlehem, og journalister slipper ikke inn. Det samme er tilfelle i Ramallah der president Yasser Arafat sitter omringet av israelske styrker.

Israels utenriksminister Shimon Peres sier til den israelske hærens radiokanal at aksjonene inne i de palestinske områdene kan vare i flere uker.

- Vi har ikke gått inn i området for å ta området, men for å ta terrorister, sier Peres. Han antyder at de israelske aksjonene kan vare i tre til fire uker.

Flere byer tatt

Israelske styrker har også inntatt den palestinske byen Tulkarm og de nærliggende landsbyene Anabta og al-Labad. Soldatene sier de leter etter selvmordsbombere, militante aktivister og våpenlagre.

En innbygger i Tulkarm sier til nyhetsbyrået Reuters at den israelske hæren kjørte gjennom byen med høyttalere og fortalte at alle som gikk ut av husene ville bli skutt.

Flere personer skal være skadd i aksjonene, og det er meldt om at en skal være drept i Betlehem.

- Arafat kan dra

Offisielle talsmenn ved statsminister Ariel Sharons kontor sier til nyhetsbyrået AP at president Yasser Arafat kan forlate sin husarrest i Ramallah, men han får ikke lov til å komme tilbake igjen.

Sharon vil la Arafat reise ut av landet for å leve i eksil.

Forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer opplyser at regjeringen hadde drøftet situasjonen, og at statsminister Ariel Sharon hadde ønsket å drive Yasser Arafat ut av de palestinske områdene, men at han ble overtalt av den militære etterretningstjenesten om at det ikke tjente israelernes sak.

KRAFTIGE KAMPER: Palestinere gjør motsand mot israelske stidsvogner og kamphelikoptre i Betlehem.
<B>APACHE-HELIKOPTRE: DeT israelske kamphelikoptret fyrer av sine maskingevær i Betlehem idag.