Kraftige kamper i Damaskus i natt

Startet i hovedstadens ambassadeområde, Mezze.

KAMPER I HOVEDSTADEN: Syriske regjeringsstyrker omringet et nabolag i ambassadestrøket Mezze i natt. Norge vurderer fortløpende om de skal ha sin ambassade åpen, men velger foreløpig å bli. Foto: Scanpix
KAMPER I HOVEDSTADEN: Syriske regjeringsstyrker omringet et nabolag i ambassadestrøket Mezze i natt. Norge vurderer fortløpende om de skal ha sin ambassade åpen, men velger foreløpig å bli. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden opprøret startet for mer enn ett år siden i Syria, den 15. mars i fjor, har det ikke vært kamper i hovedstaden Damaskus.

Men i natt pågikk det voldelige kamper i Damaskus. Kampene startet i ambassadeområdet Mezze, bare to dager etter at 27 mennesker ble drept da to biler ble sprengt i lufta i sentrum av byen lørdag, melder Reuters.

Norges ambassade åpen Etter det Dagbladet erfarer, gjennomførte syriske sikkerhetsstyrker en aksjon mot et par leiligheter i Mezze-området i Damaskus, der de skal ha blitt tipset om at opprørere holdt tilholdssted.

I perioden 01.30 i natt til klokka 07.45 i morges, skal det ha vært både skuddvekslinger og bruk av en eller annen form for bomber. Kampene pågikk på den andre siden av den store motorveien i Mezze, i forhold til der den norske ambassaden ligger.

- Sikkerhetssituasjonen vurderes fortløpende, og vi er i nær kontakt med andre nordiske land, sier pressetalsmann ved Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

Norge kommer til å holde ambassaden oppe så lenge de mener det er sikkerhetsmessig forsvarlig:

«Vi mener å stenge ambassader — som er å lukke våre øyne og ører i Syria — er et dårlig egnet politisk virkemiddel. Politisk fordømmelse av, og protest mot, regimet i Syria gjør vi best på annen måte — for eksempel gjennom FN og ved å støtte de arabiske initiativene», sa statssekretær i UD, Torgeir Larsen, i forrige uke.

Flere skadde Kampene i natt pågikk i over seks timer.

- Disse kampene er de mest voldelige og som er nærmest hovedkvarteret til sikkerhetsstyrkene i Damaskus siden starten av den syriske revolusjonen, sier Rami Abdulrahman, som står bak den britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights.

Han sier at 18 personer i regjeringsstyrkene ble skadd i kampene. Vitner forteller om massiv skyting og raketter i ambassadeområdet i flere timer.

- Det er kamper nær Hamada supermarkedet, i tillegg til eksplosjoner. Sikkerhetspoliti har blokkert flere sidegater og gatebelysningen er kuttet, sier en kvinne som bor i området, ifølge Reuters.

  - Forbausende normalt Assad-regimet kjemper nå for å beholde kontrollen over landet, som har blitt styrt av Bashar al-Assad siden 2000. Før den tid var det hans far, Hafez al-Assad, som var i styringen, fra 1971.

De siste ukene har det vært kraftige kamper i en rekke byer i landet. En kilde i Syria forteller at motstanden mot Assad-regimet fortsetter som før, samtidig som myndighetene føler de har mer kontroll enn for en måned siden, da de kjempet for å ta tilbake kontrollen i Homs.

Søndag ble en bil sprengt i et nabolag i Aleppo, nord i Syria. To personer mistet livet. I Damaskus var det flere eksplosjoner i nærheten av sikkerhets- og politihovedkvarter.

- Likevel går livet forbausende normalt her i Damaskus. Enkelte gater rundt sikkerhetsbygninger er stengt, sånn at det er mer trafikk en vanlig, men ellers ergår livet stort sett som normalt, sier Norges ambassadør til Syria, Rolv Willy Hansen.

KJEMPER FOR Å STYRE: Syrias presidentpar, Bashar al-Assad og hans kone Asma er her avbildet da de stemte i et referendum i februar. Mer enn 8000 syrere har mistet livet i opprørernes kamp om å få bli kvitt Assad-regimet i Syria. Familien har styrt landet siden 1971, først ved Assads var, Hafez al-Assad. Foto: Reuters/Scanpix
KJEMPER FOR Å STYRE: Syrias presidentpar, Bashar al-Assad og hans kone Asma er her avbildet da de stemte i et referendum i februar. Mer enn 8000 syrere har mistet livet i opprørernes kamp om å få bli kvitt Assad-regimet i Syria. Familien har styrt landet siden 1971, først ved Assads var, Hafez al-Assad. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer