URO: Ukrainske regjeringsstyrker (bildet) og prorussiske separatister utvekslet torsdag kraftig artilleri-ild i Donetsk-området i Øst-Ukraina. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix
URO: Ukrainske regjeringsstyrker (bildet) og prorussiske separatister utvekslet torsdag kraftig artilleri-ild i Donetsk-området i Øst-Ukraina. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Kraftige kamper øst i Ukraina. Minst to er drept

Trosser våpenhvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister utvekslet kraftig artilleri-ild torsdag, til tross for at våpenhvilen forbyr bruk av slike tunge våpen ved fronten.

Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som har observatører i Øst-Ukraina, var torsdagens kamper de hardeste siden Minsk-avtalen ble inngått i februar.

Det er meldt om to drepte og ti sårede det siste døgnet, og ifølge OSSE-observatørene ble det avfyrt over 150 granater fra opprørskontrollert til regjeringskontrollert område.

Regjeringsstyrkene brukte også tungt artilleri, men OSSE tallfester ikke dette. Ifølge separatistene i Donetsk-området ble sivile drept under angrepene.

Over 6.500 mennesker er drept siden det i april 2014 brøt ut kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere som krever løsrivelse fra Kiev, viser anslag fra FN.

USAs utenriksminister John Kerry snakket torsdag med sin russiske kollega Sergej Lavrov og ga uttrykk for stor bekymring over utviklingen i Øst-Ukraina.

- Kerry understreket behovet for en øyeblikkelig våpenhvile og full etterlevelse av løftene som ble gitt i Minsk-avtalen, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Russland hevder på sin side at det er Ukraina som har trappet opp konflikten den siste uken, og Lavrov understreket overfor Kerry at ledelsen i Kiev straks «må stanse de væpnede provokasjonene», heter det i en kunngjøring fra Moskva.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram