Kraftige reaksjoner etter at Trump spøkte fra scenen om at væpnede amerikanere kan stoppe Hillary: - Han er en patetisk feiging

Tolkes som en oppfordring til å skyte konkurrenten. 

I HARDT VÆR: Igjen er Donald Trump i hardt vær for en av sine uttalelser. Foto: Chuck Liddy / Raleigh News & Observer / TNS / NTB scanpix 
I HARDT VÆR: Igjen er Donald Trump i hardt vær for en av sine uttalelser. Foto: Chuck Liddy / Raleigh News & Observer / TNS / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump har flere ganger sjokkert med kontroversielle uttalelser.

Det han lirte av seg under en valgkampsamling i North-Carolina tirsdag kveld, regnes imidlertid som den verste så langt.

Angrep på Clinton

I talen angrep Trump, som så mange ganger før, sin poltiske motkandidat Hillary Clinton.

Trump anklages for å oppfordre til våpenbruk mot Clinton

- Hillary vil avskaffe the Second Amendment, sa Trump fra talerstolen, ifølge the Hill.

Han sikter altså til grunnlovstillegget i USA som lar folk eie våpen.

- Og forresten, hvis hun får plukke sine dommere, er det ikke noe dere kan gjøre folkens, fortsatte han, før han kom med setningen som denne kvelden er blitt kraftig omdiskutert.

- «Though the Second Amendment people, maybe there is, I don't know», sa han fra talerstolen.

Kommentaren blir tolket som en kryptisk oppfordring til at våpenforkjempere i USA kan stoppe Hillary med våpen, noe som har fått selv Secret Service til å reagere.

«Secret Service er oppmerksomme på uttalelsene som ble gitt tidligere i ettermiddag», skriver de på Twitter.

- Farlig

- Dette er enkelt. Det Trump sier er farlig. En person som søker å bli president i USA burde ikke foreslå vold på noe vis, sier Clintons kampanjesjef Robby Mook i en uttalelse, ifølge avisa.

I kjølvannet av samlingen i Detroit har Trump-kampanjen kommet med en uttalelse med tittelen «Trump-kampenjens uttalelse om uærlige medier».

«Det kalles makten ved å stå sammen. Second Amendment-folk har en fantastisk glød og står ekstremt samlet, noe som gir dem stor politisk makt. Og i år vil rekordmange av dem stemme, ikke på Hillary Clinton, men på Donald Trump», lyder uttalelsen.

- Ikke voldsoppfordring

Også Trumps visepresidentkandidat Mike Pence har kastet seg på for å presisere hva han mener Trump mente, melder nyhetsbyrået AP.

Pence sier at forkjempere for folks rett til å bære våpen «bør være involvert i den politiske prosessen og la stemmene sine bli hørt».

På direkte spørsmål om Trump oppfordret til voldelige handlinger mot Clinton, svarte Pence:

- Selvfølgelig ikke, nei.

Senere natt til onsdag norsk tid, tok Trump selv til Twitter for å oppklare.

«Media er desperate etter å lede oppmerksomheten bort fra Clintons motstand mot det andre grunnlovstillegget. Jeg sa at Second Amendment-folk må organisere seg og gå å stemme for å redde grunnloven vår», skrev Trump.

- Patetisk feiging

Reaksjonene har uansett vært krasse fra demokratenes leir, skriver Politico. Senator Elizabeth Warren var raskt ute på Twitter.

«Trump kommer med dødstrusler fordi han er en patetisk feiging som ikke klarer å takle at han er i ferd med å tape mot ei jente».

Pro-Clinton-grupperingen Priorities USA, kjørte ut en e-post med tittelfeltet «Donald Trump antydet akkurat at noen burde skyte Hillary Clinton».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer