Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige reaksjoner mot Danmarks nye smykkelov: - Skaper avsky i resten av verden

Kofi Annan blant dem som går ut mot den omstridte loven.

 - SKAPER AVSKY:  Politikens politiske redaktør slår fast at Danmarks nye asyllov skaper avsky i resten av verden. Etter at Folketinget vedtok de nye innstrammingene i dag, har kritikken haglet. Foto: Corbis / NTB Scanpix
- SKAPER AVSKY: Politikens politiske redaktør slår fast at Danmarks nye asyllov skaper avsky i resten av verden. Etter at Folketinget vedtok de nye innstrammingene i dag, har kritikken haglet. Foto: Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag vedtok det danske Folketinget den omstridte innstrammingen av asyllovene, den såkalte smykkeloven.

De nye innstrammingene tillater Danmarks myndigheter å konfiskere asylsøkeres verdisaker og pengebeløp over 10 000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

Det gjøres unntak for gjenstander med «særlig affeksjonsverdi», som gifteringer.

- Kan bryte med menneskerettighetene Reaksjonene både innad i Danmark og internasjonalt har ikke latt vente på seg. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er blant dem som reagerer kraftig.

På sin Facebook-side har han publisert et innlegg hvor han lister opp en rekke bekymringsverdige punkter ved den nye smykkeloven. Han skriver også at tiltakene kan stride mot en rekke menneskerettighetskonvensjoner Danmark er pliktige til å følge.

- EUs svikt i å komme til enighet om en felles innvandringspolitikk leder et kappløp mot bunnen blant medlemslandene. Å forsøke å dytte problemene over til sine naboer er ikke en bærekraftig strategi, skriver Annan.

Videre skriver han:

- Europeiske stater må kunne ta opp legitime bekymringer som dreier seg om den historiske tilstrømmingen av asylsøkere, men de kan ikke gjøre det på bekostning av deres verdier, idealer og internasjonal lov. Ved å gjøre det, gir de voldelige bevegelser en seier de aldri hadde klart å skaffe selv.

Dette åpner smykkeloven for Innstrammingene innebærer også at flyktninger med midlertidig opphold må vente i tre år før de kan få familiegjenforening, ikke i ett år som nå.

Det blir også vanskeligere å få permanent oppholdstillatelse, og de om lag 500 kvoteflyktningene Danmark henter hvert år, skal velges ut ifra «integreringspotensial».

 BEKYMRET:  Kofi Annan skriver at han er bekymret over Danmarks nye smykkelov. Foto: Splash News / NTB Scanpix
BEKYMRET: Kofi Annan skriver at han er bekymret over Danmarks nye smykkelov. Foto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Loven ble vedtatt 81 mot 27 stemmer, og ble heftig diskutert før stemmegivningen begynte i Folketinget.

Melder seg ut i protest Hans Jørgen Bonnichsen, tidigere sjef for det danske overvåkningspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) reagerer også kraftig på hva regjeringspartiet Venstre har gått med på.

På sin Facebook-side melder han at han som følge av de nye innstrammingene har meldt seg ut av partiet Venstre, som sitter i Danmarks regjering.

Han skriver blant annet at han har bestemt seg for å «hoppe ut av gryten før jeg identifiseres med disse holdningene og mitt liberale menneskesyn kokes til døde.

Danske Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, sier til sin egen avis at innstrammingene har «etterlatt Danmark med et meget ramponert image» i verdens øyne.

- De har oversett varsellamper som har kommet underveis. Når man foreslår å ta verdier fra flyktninger og hyrer vektere til å holde dem i leirene, så sender man noen signaler som skaper avsky i resten av verden, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media