Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige reaksjoner mot regjeringens iskant-avgjørelse

- Vil forsvinne til slutt.

REAGERER: Lars Haltbrekken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Lars Haltbrekken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at regjeringen har fastsatt en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet.

- Naturvernforbundet reagerer på at regjeringen med dette åpner for tut og kjør i Barentshavet, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Sårbare områder Forbundet mener regjeringen med dette legger opp til en klimapolitikk hvor iskanten til slutt vil forsvinne på grunn av våre utslipp som øker klimaendringene.

- I tillegg åpnes det tydeligvis for oljeboring i sårbare områder som er viktige for blant annet fisk. Alt gjøres for å tekkes en næring som tilhører fortiden, sier Haltbrekken.

Miljøstiftelsen Zero mener det er kritikkverdig av regjeringen å komme med en definisjon av iskanten som strider med oppdatert kunnskap fra Polarinstituttet.

- Det er kritikkverdig at regjeringen legger fram en definisjon av iskanten som strider med oppdatert kunnskap fra Polarinstituttet. Men regjeringen bør ikke være sikker på at dette går veien, saken om iskanten skal til Stortinget, som må legge oppdatert kunnskap til grunn, sier nestleder i miljøstiftelsen Zero, Kari Elisabeth Kaski til NTB.

- Oljevirksomhet langt nord i Barentshavet er et gigantisk veddemål mot vellykket klimapolitikk og en feilslått næringsstrategi for de nordligste fylkene. Fallet i oljeprisen gir en mulighet til å bygge opp andre næringer, ikke gi kunstig åndedrett til fortidas industri, sier Kaski.

Venstre protesterer I samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre slås det fast at områder nær iskanten skal skånes fra oljevirksomhet.

Venstre vil ikke godta at grensen for iskanten skal trekkes så langt nord som regjeringen ønsker, fastslår Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

- Vi må følge Polarinstituttets anbefalinger, og da vil grensen for iskanten komme mye lenger sør enn det regjeringen foreslår nå, sier Elvestuen til NTB.

Dermed er det klart at begge regjeringens samarbeidspartier, Venstre og Kristelig Folkeparti, vil avvise forslaget til klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) om å plassere iskanten lenger nord når Stortinget skal behandle det. Det kommer til å skje allerede i løpet av vårsesjonen, ifølge Elvestuen.

Polarinstituttet har kommet med sterke innvendinger mot utlysningen av 23. konsesjonsrunde fordi flere av blokkene ligger innenfor eller for nær iskanten der den trekkes i dag. Med Sundtofts nye grensedragning er alle åpnede områder sør for iskanten.

- Polarinstituttet har kritisert metodene som brukes for å utrede det faglige grunnlaget. De er for enkle. Det må brukes nyere metoder når man skal se på dette, og det er dette Stortinget må legge til grunn i sin behandling, sier Elvestuen

Krf overrasket Kristelig Folkeparti vil ikke uten videre akseptere regjeringens nye plassering av iskanten og varsler nå politisk kamp om hvor grensen skal gå.

- Jeg er veldig overrasket over at regjeringen trekker iskanten så langt nord, sier KrFs Rigmor Andersen Eide til NTB.

Hun tar forbehold om innholdet i det faglige grunnlaget regjeringen har for å trekke iskanten lenger nord, men viser til at Polarinstituttet har lagt seg på en mer konservativ linje enn regjeringen.

Den nye grensedragningen er svært omstridt fordi den fjerner nok et vesentlig hinder for petroleumsvirksomhet i Barentshavet. Også KrF har et mer konservativt syn enn regjeringen på hvor iskanten skal gå.

- Det er det vi har lagt til grunn tidligere. Jeg regner med at dette spørsmålet vil bli avklart på parlamentarisk nivå mellom regjeringen og samarbeidspartiene. Dette er jo regulert av samarbeidsavtalen, sier Eide.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media