Donald Trump og Israel

Kraftige reaksjoner på Trumps FN-trusler:
- Utpressing og maktmisbruk

Donald Trump truer med å kutte milliarder i bistand til land som stemmer mot hans ønske i FN.

GODE VENNER: Donald Trump truer med å kutte den økonomiske støtten til land som stemmer for en FN-resolusjon som kritiserer presidentens Jerusalem-avgjørelse. Her er Trump avbildet sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (høyre) og Israels president Reuven Rivlin (venstre) under Trumps besøk til Tel Aviv i mai i år. Foto: Amir Cohen   / Reuters / NTB Scanpix
GODE VENNER: Donald Trump truer med å kutte den økonomiske støtten til land som stemmer for en FN-resolusjon som kritiserer presidentens Jerusalem-avgjørelse. Her er Trump avbildet sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (høyre) og Israels president Reuven Rivlin (venstre) under Trumps besøk til Tel Aviv i mai i år. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): USA vil kutte «flere milliarder dollar» i bistand til land som i dag stemmer for en FN-resolusjon om å kritisere landets anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Budskapet i trusselen Donald Trump rettet mot resten av FNs medlemsland onsdag var ikke til å ta feil av: Dersom dere ikke stemmer som jeg ønsker, så kommer dere til å tape enorme summer.

- Vi følger med på disse stemmene. La dem stemme mot oss. Vi kommer til å spare mye. Vi bryr oss ikke. Ting fungerer ikke lenger som det har gjort før. De kan ikke stemme mot oss for så å få utbetalt flere hundre millioner dollar, sa Trump og la til:

- Vi kommer ikke til å la andre nasjoner utnytte seg av oss lenger.

Truslene fra presidenten kom en dag etter at USAs FN-ambassadør Nikki Haley ga klar beskjed om at USA vil merke seg hvem som stemmer for resolusjonen under dagens hastemøte:

- Torsdag vil det være en avstemning som kritiserer vårt valg. USA skal notere seg navn, skrev hun på Twitter.

- Ufordragelig hestehandel

Truslene fra Trump-administrasjonen har vekket sterke reaksjoner. Særlig var advarselen tilsiktet land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, som er regnet som mer sårbare for press fra USA, ifølge The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer