Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Israel

Kraftige reaksjoner på Trumps FN-trusler:
- Utpressing og maktmisbruk

Donald Trump truer med å kutte milliarder i bistand til land som stemmer mot hans ønske i FN.

GODE VENNER: Donald Trump truer med å kutte den økonomiske støtten til land som stemmer for en FN-resolusjon som kritiserer presidentens Jerusalem-avgjørelse. Her er Trump avbildet sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (høyre) og Israels president Reuven Rivlin (venstre) under Trumps besøk til Tel Aviv i mai i år. Foto: Amir Cohen   / Reuters / NTB Scanpix
GODE VENNER: Donald Trump truer med å kutte den økonomiske støtten til land som stemmer for en FN-resolusjon som kritiserer presidentens Jerusalem-avgjørelse. Her er Trump avbildet sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (høyre) og Israels president Reuven Rivlin (venstre) under Trumps besøk til Tel Aviv i mai i år. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA vil kutte «flere milliarder dollar» i bistand til land som i dag stemmer for en FN-resolusjon om å kritisere landets anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Budskapet i trusselen Donald Trump rettet mot resten av FNs medlemsland onsdag var ikke til å ta feil av: Dersom dere ikke stemmer som jeg ønsker, så kommer dere til å tape enorme summer.

- Vi følger med på disse stemmene. La dem stemme mot oss. Vi kommer til å spare mye. Vi bryr oss ikke. Ting fungerer ikke lenger som det har gjort før. De kan ikke stemme mot oss for så å få utbetalt flere hundre millioner dollar, sa Trump og la til:

- Vi kommer ikke til å la andre nasjoner utnytte seg av oss lenger.

Truslene fra presidenten kom en dag etter at USAs FN-ambassadør Nikki Haley ga klar beskjed om at USA vil merke seg hvem som stemmer for resolusjonen under dagens hastemøte:

- Torsdag vil det være en avstemning som kritiserer vårt valg. USA skal notere seg navn, skrev hun på Twitter.

- Ufordragelig hestehandel

Truslene fra Trump-administrasjonen har vekket sterke reaksjoner. Særlig var advarselen tilsiktet land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, som er regnet som mer sårbare for press fra USA, ifølge The Guardian.

- Dette utspillet fra Trump-administrasjonen kan se ut som ufordragelig hestehandel om stemmer i FN. Slik «realpolitikk» har foregått så lenge FN har eksistert, sier NHH-professor og korrupsjonsforsker Tina Søreide til Dagbladet.

Et av landene som vil bli hardest rammet, dersom USA skulle gjøre alvor av truslene, er Egypt. Det Nord-Afrikanske landet har et svært anstrengt forhold til Israel, og det var nettopp Egypt som forrige uke fremmet et liknende resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd.

I tillegg er Egypt bare slått av to land - blant dem Israel - på lista over landene som får mest penger i bistand fra amerikanerne. De mottok i fjor 1,2 milliarder dollar i bistand fra USA.

- Trump uttaler seg jo mer plumpt enn andre - og gjør lite for å skjule sine trusler, men andre presidenter har gjort det samme. Hvorvidt amerikanerne gjør alvor av truslene om å kutte støtte er en annen sak. Den økonomiske støtten de sier de vil kutte - slik som bistanden til Egypt, for eksempel - er jo i USAs egen interesse for å ha allierte i området, mener Søreide.

SKRYTEVIDEO: Trump la selv ut denne videoen på Twitter, hvor han håner de tre foregående presidentene for å ikke ha levert på sine valgløfter om Jerusalem. Vis mer

USA la som eneste medlem ned veto mot resolusjonen da den skulle stemmes over i FNs sikkerhetsråd mandag. Haley stemplet samme dag forslaget som «en fornærmelse mot USA» som «ikke vil bli glemt».

Alle de andre 14 medlemmene i rådet, blant dem nære allierte av USA som Storbritannia, Frankrike og Japan, stemte for resolusjonen.

- Å gjøre dette personlig, ved å få det til å handle om en stemme for eller mot president Trump, er en bisarr og idiotisk taktikk, sier FN-spesialist Richard Gowan ved tenketanken European Council of Foreign Relations, til CNN.

- Makta rår

Gro Skaaren-Fystro, spesialrådgiver i Transparency International Norge, sier Trumps trusler føyer seg inn i en lang rekke oppsiktsvekkende utsagn fra den amerikanske presidenten.

- Det fungerer som en trussel, og er et forsøk på politisk hestehandel. Det er i alle fall et uttrykk for utpressing og maktmisbruk, sier hun til Dagbladet.

- Samtidig er ikke dette uvanlig i internasjonal politikk. Makta rår. Man kan godt si at det er ufint, men det er neppe ulovlig, sier hun videre.

I tillegg til de nevnte advarslene og truslene, har Haley også sendt et brev til andre lands FN-delegasjoner der hun informerer om at Trump og USA «tar denne avstemningen personlig», ifølge The Guardian.

- Presidenten kommer til å følge nøye med på avstemningen, og han har bedt om at jeg rapporterer tilbake om de som stemte mot oss, heter det i brevet The Guardian har sett, skriver NTB.

- Løgnens hus

Truslene fra Trump-administrasjonen har vekket oppsikt langt utover de amerikanske og israelske grensene. Den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki og hans tyrkiske motpart Mevlüt Çavusoglu, sa i en felles uttalelse til pressen at de tror FNs medlemsland vil motstå presset fra USA.

- Det finnes ikke noe land med selvrespekt som vil bøye seg for slikt press. Verden har forandret seg, og troen på at «jeg er sterk, derfor har jeg rett» har endret seg. Verden i dag er i opprør mot urettferdighet, sa sistnevnte til pressen som hadde møtt opp ved Atatürk flyplass i Istanbul, ifølge The Guardian.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som selv ikke er regnet som demokratiets fremste forkjemper, går også hardt ut mot Trumps trussel.

- Jeg henvender meg til hele verden, aldri selg deres demokratiske vilje for småpenger, sa Erdogan i en TV-sendt tale, der han videre sa at han tror «verden i dag vil gi USA en lærepenge», ifølge NTB.

Israels statsminister Benjamin Netanyaho sier på sin side at «staten Israel avviser avstemningen fullstendig, selv før den er gjennomført». Han la også til at holdningene til Israel er i ferd med å endres i mange land rundt om i verden, ifølge NTB:

- Etter hvert vil de også trenge inn i FN - løgnens hus, sa Netanyahu.

- Kjennetegner Trump

Skaaren-Fystro tror Trump kan ha gått ett steg for langt med sine uttalelser.

- Det ligger helt klart i en gråsone, og det er mulig at man her har tråkket over en grense, sier hun og legger til:

- Det de nå har gjort er å framsette en trussel. Men det er vanskelig å si nøyaktig hvor man trekker grensen for hva som er akseptabel forhandlingsteknikk og hva som ikke er det.

Skaaren-Fystro viser til at liknende utspill og politiske trusler normalt blir overlevert med noe mer subtile virkemidler, men mener det ikke nødvendigvis er noe bedre:

- For det er i så fall de samme prinsippene man bryter med. USAs utspill her er veldig direkte, og i en stil som kjennetegner Donald Trump, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!