Kraftige reaksjoner: - Respektløst

Dronning Elizabeth død har nærmest sendt Storbritannia inn i en unntakstilstand. Det har vakt reaksjoner.

UNNTAKSTILSTAND: Etter dronning Elizabeths død, har Storbritannia nærmest gått inn i en unntakstilstand. Mandag blir en offentlig helligdag. Foto: NTB/AP Photo/Felipe Dana
UNNTAKSTILSTAND: Etter dronning Elizabeths død, har Storbritannia nærmest gått inn i en unntakstilstand. Mandag blir en offentlig helligdag. Foto: NTB/AP Photo/Felipe Dana Vis mer
Publisert

TV- og radiokanaler har endret sendeskjemaet sitt, dronning Elizabeths bilde er å finne på en rekke steder, fotballkamper er avlyst og operasjoner er utsatt.

Begravelsesdagen mandag 19. september er en offentlig helligdag i Storbritannia - og briter flest må belage seg på en dag utenom det vanlige. Dronning Elizabeths gravferd utsetter nemlig det meste.

- Hjelper ingen

Mens millioner av briter står i helsekø, må mange som skal opereres mandag, få ny time. I tillegg ventes matutdelingssentraler flere steder i landet å stenge dørene.

Det har vakt sterke reaksjoner.

- Det er trist at dronningen er borte, men å la noens helse bli verre hjelper ingen. Det normale liv burde kunne fortsette til en viss grad, sier fotograf Dan Lewsey til CNN.

Han forteller at moren, som er diagnostisert med kreft, fikk utsatt helsesjekken ved et sykehus i Shropshire, vest i England, som følge av dronningas begravelse.

Også Shola Mos-Shogbamimu, aktivist og forfatter, reagerer på unntakstilstanden mandag.

- Stengingen av viktige tjenester som matbanker og planlagte legetimer viser ikke respekt til dronningen. Det er respektløst mot det britiske folk, sier hun til kanalen.

STORBRITANNIA: En kongelig vakt så ut til å besvime under dronningens dødsvake i Westminster Hall i London onsdag 14. september. Video: AP / BBC Vis mer

- Går tom for tid

Dan O'Brien, som er gravid i åttende måned, sier til NBC News at hun hadde ventet tre uker på å få en avtale på en spesialisert fødeavdeling fordi hun har type 1 diabetes og graviditeten hennes anses som høyrisiko.

Denne uka ble hun imidlertid fortalt at avtalen hennes - som var mandag 19. september - er kansellert på grunn av dronningens begravelse.

- Da jeg ble oppringt og fortalt at alle avtaler den dagen er avlyst, begynte jeg å gråte, sier hun til NBC News, og legger til:

- Jeg har bare seks til sju uker igjen til jeg får babyen min, så jeg føler at jeg går tom for tid til å få den hjelpen jeg trenger i tide, sier O'Brien.

En talsperson for det statlige helsevesenet NHS sier til kanalen at de vil jobbe for at «haste- og nødtjenester», inkludert akutte tannlege- og legeavtaler, vil være tilgjengelige på begravelsesdagen.

Landet stengt

Selve begravelsesseremonien vil finne sted i Westminster Abbey, med påfølgende bisettelse i St. George's kapell ved Windsor Castle.

Etter seremonien skal kisten senkes i kapellets kongelige hvelv. Der ligger levningene av 25 andre kongelige, blant dem dronningens ektemann, prins Philip.

Det meste i landet vil være stengt, også børsen, og det blir prosesjon gjennom gatene i London og Windsor. Klokka 12 er det to minutter nasjonal stillhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer