Kraftige sammenstøt i Hebron

Minst tre palestinere er livstruende såret etter kraftige sammenstøt mellom israelske styrker og palestinere i Hebron på Vestbredden i dag. Situasjonen karakteriseres som svært farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge ubekreftede meldinger skal også et mindre barn være truffet i hodet, og drept. Observatører frykter at uroen kan komme ut av kontroll.

- Det er ingen som kan kontroll over de følelsene som nå er i ferd med å slippes løs. For hver ny skadde eller drepte, forverres situasjonen, som er den absolutt verste på lang tid, fastslår pressetalsmann for den norsk-ledete observatørstyrken TIPH i Hebron, Geir Furuseth.

Israelske sikkerhetsstyrker skjøt med gummikuler men også med skarpt mot den opphissede palestinske folkemengden som samlet seg i sentrum av Hebron for å protester mot at tre palestinerne ble skutt ned og drept av israelske sikkerhetspoliti ved en veisperring utenfor Hebron i går.

Alvorlig skadd

Etter det NTB får opplyst fra sykehuskilder i byen, er tre palestinerne alvorlig skadd. En av dem er bekreftet truffet med skarpe skudd.

I tillegg ble et 40-tall andre ungdommer skadd, da politiet tidligere på dagen forsøkte å spre demonstrantene med gummikuler. I landsbyen Dura nær Hebron ble ytterligere 12 ungdommer skadd, og et tilsvarende antall kom til skade i Ramallah.

De palestinske myndighetene i byen skal ha forsøkt å roe ned gemyttene ved å erklære onsdag som sørgedag og ved å stenge alle butikker. De har også lovet store demonstrasjoener lørdag. Men palestinske ungommer strømmet ut i gatene i Hebron alt tidlig onsdag morgen i protest mot drapene ved veisperringen.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene fra palestinsk hold har vært svært sterke på hendelsen. Folk er rasende og Yasser Arafat har betegnet hendelsen som en massakre utført med kaldt blod.

Israelske myndigheter frykter nå hevnangrep. Det at den fatale skyteepisoden skjedde like før innledningen av den jødiske festdagene Purim, gjør det ikke bedre.