Kraftige sammenstøt i Ramallah

RAMALLAH (Dagbladet.no): Palestinske ungdommer tørnet sammen med israelske soldater i Ramallah på Vestbredden i ettermiddag. Palestinske øyenvitner hevder soldatene skyter med skarpt fra vinduene i en boligblokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaotiske og voldsomme scener møtte Dagbladet i Ramallah i ettermiddag. Hovedgata i byen var tett av røyk og skuddsalvene fra israelske stillinger smalt tett. Eldre palestinske demonstranter hadde tydeligvis trukket seg tilbake, men yngre meningsfeller gjemte bak brennende bilvrak.

De kastet stein mot israelske stillinger og militære kjøretøyer fra de utsatte gjemmestedene. Politifolkene i hovedgata svarte med tåregass og gummibelagte kuler. Palestinere hevdet at andre soldater, som hadde postert seg i en uinnflyttet bloigblokk 200-300 meter fra demonstrantene, skjøt med vanlig ammunisjon.

Dagbladet så flere skadde bli båret bort fra kampsonen, men kunne ikke skaffe fullt overblikk over sammenstøtene, uten selv å bli blink.

Tidligere i dag har det også vært kamper ved en gammel flyplass nord i Jerusalem, der flykningeleiren Kalandiya ligger.

Urolighetene pågikk fortsatt bare halvannen time før FNs generalsekretær Kofi Annan skulle lande i Tel Avivi, og varslet dårlig for hans utsikter til å finne en diplomatisk løsning på den brennhete konflikten.

En av hovedårsakene til dagens sammenstøt i Ramallah, bortsett fra gravleggingen av palestineren Abed Hamid Taeh Zeker, er at jødiske bosettere skal ha mishandlet og drept en palestiner i går. Ifølge palestinske kilder ble den 39 år gamle mannen angrepet av isralerene i går kveld.

De skal ha brukket armen på ham, før de brant ham i ansiktet og knivstakk ham flere ganger. Deretter ble han skutt i hodet. Mannen ble funnet død i sin egen bil i morges, ikke langt fra en jødisk bosetning.

89 DØDE: Palestineren Abed Hamid Taeh Zek ble såret i sammenstøt med israelske soldater for tre dager siden. I natt døde han av skadene, og ble i dag gravlagt i Ramallah.