TORDENBYGER: Et voldsomt regnvær overrasket Oslo sentrum Tirsdag ettermiddag. Karl Johan flommet over og vannet var nær ved å strømme inn i Paleet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
TORDENBYGER: Et voldsomt regnvær overrasket Oslo sentrum Tirsdag ettermiddag. Karl Johan flommet over og vannet var nær ved å strømme inn i Paleet. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

Kraftige tordenbyger langs kysten

Et kraftig regnvær overrasket Oslo sentrum tirsdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var kraftige tordenbyger som passerte oss, forteller statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk Institutt.

Karl Johan flommet over da det sto på som verst cirka klokken 15:30 i ettermiddag og det falt mellom 16 og 17 millimeter i løpet av den korte tiden det regnet.

- Det er svært mye nedbør. Men det er ikke uvanlig at vi opplever det på sommeren, sier meteorologen.

Tordenbygene dannes på innlandet men blir først aktive når de nærmer seg kysten.

- Det er nordvestlige byger som kommer fra innlandet. Når tordencellen nærmer seg kysten har den bygd seg kraftig nok og vi opplever det gjennom mye lokal nedbør, lyn og torden, forklarer Gislefoss.

Regnbygene viser seg å være svært lokal, og Oslo/Blindern var den av Meteorologisk Instituitts målestasjoner som registrerte mest nedbør.

- Vår målestasjon på Gardermoen har bare registrert 4 millimeter, og det var kun 2,7 millimeter på Tryvasshøgda. Vi kan jo se Tryvasshøgda fra Blindern, så det sier mye om hvor lokalt dette var.

Det var mange enkeltstående byger spredt langs kysten fra Oslo til Kristiansand tirsdag ettermiddag.

- Tønsberg var den byen som fikk mest nedbør, sier Gislefoss.

I dagene som kommer er det muligheter for litt ettermiddagsbyger i Oslo, mens Østfold er det fylket som vil slite lengst med bygene.