FLYTER FRITT: Hauger på hauger med våpen ligger usikret i Libya etter den åtte måneder lange borgerkrigen i landet. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix
FLYTER FRITT: Hauger på hauger med våpen ligger usikret i Libya etter den åtte måneder lange borgerkrigen i landet. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/ScanpixVis mer

Kraftige våpen flyter fritt i Libya etter borgerkrigen

Nå er det frykt for at de kan brukes til terror eller gerilja-krig mot Libyas nye myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store mengder våpen ligger usikret i Libya etter den åtte måneder lange borgerkrigen i landet.

Dette utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel dersom de havner i hendene på militante islamister eller opprørere i Nord-Afrika.

Kan skyte ned sivile passasjerfly Bakke-til-luft-raketter av typen 9K38 Igla og Igla-S (amerikanerne kaller det SA-18 og SA-24 Grinch) er blant andre våpen som ligger fritt tilgjengelig, og som potensielt kan utgjøre en alvorlig trussel for et vanlig passasjerfly.

Peter Bouckaert i Human Rights Watch kunne enkelt få tak i det kraftige våpen av denne typen.

- Bakke-til-luft-raketter kan skyte ned et sivilt fly og eksplosivene kan lett gjøres til bomber og veibomber (IED), som har drept tusenvis i Irak og Afghanistan, sier Bouckaert i en uttalelse.

Frykter gerilja-krig Organisasjonen har i flere måneder advart Libyas nye myndigheter NTC og NATO om at store mengder våpen ligger fritt tilgjengelig i landet. NTC har gått ut offentlig og påtatt seg ansvaret for dette arbeidet.

- Nå som kampene har stanset, burde en av NTCs viktigste arbeid bli å sikre våpenlagre og få kontroll på de store mengdene våpen som går i omløp blant de som har fungert som NTCs soldater i kampen mot Muammar Kadhafi og hans soldater, sier Bouckaert.

Det finnes også en risiko for at det som er igjen av Kadhafi-familiens lojalister eller andre som kan være misfornøyde med det fraksjonsbaserte NTC-styret kan bruke forlatte våpen til å starte en gerilja-krig.

Arbeidet haster Ifølge Human Rights Watch bistår amerikanske eksperter NTC i å finne de forsvunnede bakke-til-luft-rakettene. Canada har gitt over 50 millioner kroner til arbeidet i å finne og sikre usikrede våpen, melder den kanadiske avisa Globe and Mail.

Ifølge avisa skal det være snakk om rundt 23 000 slike våpen som fremdeles ikke er gjort rede for. Human Right Watch melder at de fant minst 28 slike tilsynelatende hadde forsvunnet sammen med automatvåpen.

Organisasjonen sier at de også har funnet et plyndret ammunisjonslager med kasser med såkalte RPG-er, antiluft-raketter og annen ammunisjon.

- Dette er bevis for at dette arbeidet haster, sier Bouckaert.

KRAFTIG: Kraftige våpen av denne typen kan skyte ned fly. Nå frykter Human Right Watch at de kan komme på avveie. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix
KRAFTIG: Kraftige våpen av denne typen kan skyte ned fly. Nå frykter Human Right Watch at de kan komme på avveie. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix Vis mer