- Kraftigste jeg har opplevd

Olav Aanes Fagerlund (29) måtte rømme sin leilighet i Tokyo.

I TOKYO: Olav Aanes Fagerlund (29) studerer i Tokyo, og kjente to kraftige skjelv før han forlot sin egen leilighet. Foto: Olav Aanes Fagerlund
I TOKYO: Olav Aanes Fagerlund (29) studerer i Tokyo, og kjente to kraftige skjelv før han forlot sin egen leilighet. Foto: Olav Aanes FagerlundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjente to kraftige skjelv. Det første var langvarig, og varte i flere minutter, forteller norske Olav Aanes Fagerlund (29) til Dagbladet.

Han tar en doktorgrad i datateknikk ved Universitetet i Tokyo, og bor en halvtime unna Tokyo sentrum.

- Det var det kraftigste jeg noensinne har opplevd, og det bygde seg gradivs opp. Da jeg merket at det var så kraftig, beveget jeg meg ut av leiligheten vår i 6. etasje og tok til trappene ned og ut på parkeringsplassen bak leilighetskomplekset.

Det er 129 norske studenter i Japan, opplyser ANSA.

- Kraftig ubehag Fagerlund, som kommer fra Østerås i Bærum kommune, fikk ikke panikk til tross for at dette var første gangen han opplevde et så kraftig jordskjelv.

- Men litt redd blir man jo, og jeg opplevde et kraftig ubehag. Jeg opplede ikke noe rase eller falle sammen, men heisen virket ikke på grunn av et nødsystem som stopper den for å bli tatt i bruk. Det samme med gassen.

Fagerlund er nå tilbake i sin egen leilighet, og forteller at hans venner og kjente har det bra. Men familien til hans japanske kone har måttet flykte.

- Hennes tante og onkel bor i Miyagi Prefecture, nord for Tokyo langs østkysten. Det var nærme episenteret, og de har evakuert oppover mot fjellene.

- Ikke kaos Fagerlund forteller at det i hans del av Tokyo går relativt rolig for seg, men at det har vært en stor katastrofe ved kystområdene

- Hvordan er stemninga i tokyo nå?

- Fra hvor jeg sitter nå virker det som om man har et intrykk i norge at Tokyo er i totalt kaos, men slik er det ikke helt.
 
- Det har vært store skader, men mitt intrykk er at det har vært langs kystlinjen, og da spesielt lengre nord hvor det gikk hardere for seg enn i Tokyo.

Stengte flyplasser Fagerlunds kone er nå er på sørvest-kysten.

- Hun har ikke merket stort. Hun skulle ha kommet hjem i kveld, men må utsette det fordi flyplassene og hurtigtoget er midlertidig stengt.

UTSIKT: Dette er utsikten fra Olav Aanes Fagerlund (29) sin leilighet i Tokyo. Det nye landemerket Tokyo Sky Tree skimtes i horisonten. Foto: Olav Aanes Fagerlund
UTSIKT: Dette er utsikten fra Olav Aanes Fagerlund (29) sin leilighet i Tokyo. Det nye landemerket Tokyo Sky Tree skimtes i horisonten. Foto: Olav Aanes Fagerlund Vis mer