Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet «Elsa»:

- Kraftigste lavtrykket til nå

Vindkast på over 20 meter i sekundet, opp mot 80 millimeter nedbør, kansellerte ferjeavganger og tusenvis uten strøm. Kan bli nye værrekorder.

KRAFTIG VIND: Det blir kraftig vind og mye nedbør over store deler av Norge søndag. Video: Dagbladet TV Vis mer

OBS! Send oss dine uværsbilder til [email protected]

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsler over hele landet, men i særdeleshet flere steder på Sør- og Østlandet og Vestlandet.

Kraftig uvær feier søndag formiddag over landsdelen.

- Vinden er på sitt kraftigste akkurat nå, og det kan bli vindkast på over 20 meter per sekund. Over fjellet er det langt mer vind, men de aller fleste i Sør-Norge merker dette uværet nå, sier vakthavende statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Dagbladet.

Søndag ettermiddag karakteriseres uværet som ekstremvær, og har blitt gitt navnet «Elsa».

Rødt farevarsel

Meteorologisk institutt utstedte søndag ettermiddag røde stormflovarsler for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder.

De varsler om «ekstremt» høy vannstand.

- Vi fikk nye prognoser i ettermiddag, og de tilsier at dette blir såkalt ekstremvær, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.

Han forteller at det ventes høy vannstand langs hele den norske kysten.

- Vi har sendt ut oransje farevarsler for hele kysten, som er ganske unikt. Som regel dreier det seg bare om deler av Norge. Nå innbefattes et veldig stort område også av røde farevarsler, sier meteorologen til Dagbladet.

Hva vil det i praksis bety? Fagerlid forklarer:

- Fra i dag og til tirsdag vil hele Norge oppleve svært høy eller ekstremt høy vannstand. På Vestlandet og sør for Stad kan det også bli satt nye rekorder.

Tak traff biler

Som følge av uværet raste et tak ved Sam Eyde videregående skole i Arendal ned og traff fire biler, melder Agder politidistrikt.

TAK REVET NED: Et tak ved Sam Eyde videregående skole i Arendal raste ned, og traff fire biler. Foto: Elisabeth Grosvold
TAK REVET NED: Et tak ved Sam Eyde videregående skole i Arendal raste ned, og traff fire biler. Foto: Elisabeth Grosvold Vis mer

- Deler av taket over en parkering har falt ned, men det er per nå ikke meldt om at personer er kommet til skade, skriver Agder politidistrikt på Twitter.

I Kristiansand tidligere på dagen ble deler av et tak på en byggeplass revet av i vinden, forteller han.

- Taket dro med seg litt av et stillas og havnet i en hage. Vi stengte en veistubb i den forbindelse, og entreprenøren rydder på stedet, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane til Dagbladet.

Han gjentar politiets generelle oppfordring overfor Dagbladet:

- Det er viktig å sikre løse gjenstander i dette været, spesielt på store arbeidsplasser.

Kansellerer avganger

En rekke ferjeavganger på Sør- og Østlandet ble i formiddag kansellert.

Ferjesambandet Horten-Moss har kansellert alle avganger som følge av uværet.

Også Color Line har gjort kanselleringer.

I alt ti ferjeavganger til Danmark og Sverige søndag er nå kansellert som følge av uværet.

Av de ti avgangene, er seks mellom Sandefjord og Strømstad, to mellom Kristiansand og Hirtshals og to mellom Larvik og Hirtshals.

Ifølge informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line kan tusenvis være rammet av kanselleringene.

- Det er klart det er flere tusen som blir berørt, sier han til NTB.

Han legger til at det er snakk om rundt 6000 personer.

Tusener mistet strømmen

Flere tusen ble søndag rammet av strømbrudd på grunn av uværet som herjer østafjells.

Flest ble rammet av uværet i Vestfold og Telemark, der totalt 2380 på det meste var uten strøm, fordelt på åtte kommuner.

- Det er relatert til den veldig kraftige vinden i området. Vi har nå bemannet opp på driftssentralen, der feilrettingen ledes fra, og vi kaller ut ekstra ressurser etter hvert som det er behov, opplyser kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerrak Nett.

Selskapets oversikt viser at det var kommunene Bamble, Re, Sandefjord og Larvik som ble rammet hardest. I Bamble var det på et tidspunkt over 1000 strømløse kunder.

Mest nedbør i sør

Det er Sørlandet som vil oppleve mest nedbør i dag, og Gislesfoss melder at det vil i løpet av dagen komme et sted mellom 60 og 80 millimeter nedbør.

- Det samme gjelder for så vidt også Rogaland og sørlige deler av vestlandskysten, sier meteorologen til Dagbladet.

Vinden vil fortsette helt til søndag kveld.

- Vi nærmer oss klokka ni før man vil merke at det avtar, sier Gislefoss.

KOLONNEKJØRING: Dette bildet er fra riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn. Foto: Statens vegvesen
KOLONNEKJØRING: Dette bildet er fra riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Feier over Vestlandet

Det varslede uværet har ført til at riksvei 7 over Hardangervidda er stengt klokka 4.41 melder Veitrafikksentralen, som innførte kolonnekjøringen klokka 2.21 på grunn av ruskeværet.

Også fylkesvei 50 Hol-Aurland er stengt, mens E134 over Haukelifjell har pålagt kolonnekjøring natt til søndag. Riksvei 13 over Vikafjellet er også stengt inntil videre på grunn av værforholdene. Der vil det ikke bli gjort en ny vurdering før søndag formiddag klokka 10.

Stormen i vest skaper store problemer på fjellovergangene, der veitrafikksentralen advarer om at flere veier kan bli stengt. Uværet beveger seg nordover.

Kolonnekjøring i nord

Strekninger på fylkesvei 7942 og fylkesvei 889 holdes stengt på grunn av rasfare. På europavei 69 er det kolonnekjøring mellom Skarsvåg og Nordkapplatået.

Folkevei 7942 er stengt mellom Akkarvik og Langfjordbotn, mens og fylkesvei 889 er stengt fra Snefjord til Havøysund. Åpningen av veiene skal vurderes på nytt klokka 12, skriver NRK.

UVÆR: Også på riksvei 52 over Hemsedalfjellet er det vanskelige vær- og kjøreforhold søndag. Foto: Statens vegvesen
UVÆR: Også på riksvei 52 over Hemsedalfjellet er det vanskelige vær- og kjøreforhold søndag. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Kolonnekjøringen i Nordkapp skal finne sted klokka 11, 12 og 19.30 fra Skarsvåg til Nordkapplatået, og klokka 13, 13.45 og 21.45 den andre veien.

Veltede trær

Gislefoss forteller at de mulige konsekvensene av uværet er mange.

- Trær kan velte over både strømnettet og veinettet, og man ser også løse gjenstander fly i vinden. Dette er en typisk værsituasjon hvor en trampoline fort kunne ha havnet hos naboen, sier meteorologen.

Søndag morgen har det kommet inn flere meldinger om trær som har falt ut i veibanen, blant annet på E6 i Oppdal i Trøndelag og på E18 ved Sandefjord.

Uværet Ciara

Årsaken til uværet er et lavtrykk ved Island. Britene har oppkalt uværet «Ciara», og har herjet over De britiske øyer hele helgen. Det er det samme uværet som meteorologene i Norge har kalt «Elsa».

Fotballkampen mellom Manchester City og West Ham er blitt avlyst. Det samme er en rekke kamper i Nederland og i Belgia som følge av uværet.

- Dette er det kraftigste lavtrykket til nå denne vinteren, sier Gislefoss.

Han kan melde om flere værmessige utfordringer den neste tida. Tirsdag er nå prognosen for når uværet vil gi seg.

- I morgen så vil vannstanden kunne skape problemer helt fra svenskegrensa i sør til russergrensa i nord. Vi sitter nå fortløpende og vurderer om dette blir til ekstremvær, sier Gislefoss, og legger raskt til:

- Nå er det oransje farevarsler om vannstand, men det kan fort ende med røde farevarsler fra Lindesnes i sør til Grense-Jakobselv i nord. Vi følger uværet minutt for minutt.