Corona i Sverige:

- Kraftigste økningen noensinne

Smittespredningen i Sverige har igjen skutt fart.

SMITTEØKNING: Den siste tida har smittetrykket økt kraftig i Sverige, som nå sprenger FHMs prognoser. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTEØKNING: Den siste tida har smittetrykket økt kraftig i Sverige, som nå sprenger FHMs prognoser. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Gjennom store deler av pandemien har Sverige hatt et høyere smittetrykk enn sine naboland, og på det meste var det over ti ganger så mange innlagte på svenske sykehus som i Norge.

Da omikronvarianten av coronaviruset ble oppdaget i slutten av november, ble Europa rammet av nok en smittebølge. Land etter land - inkludert Norge - rapporterte stadig om nye smitterekorder. Men i Sverige var situasjonen annerledes, og i starten av desember var Sverige et av landene i Europa som var minst rammet av pandemien, ifølge Aftonbladet.

Nå har imidlertid smittespredningen skutt fart også i Sverige, og det er bare et spørsmål om tid før landets smitterekord (11 376 tilfeller) fra 2020 blir slått.

- En presset situasjon

I Jämtland og Härjedalen har smitten økt i rekordfart etter jul. Aldri før har regionen registrert så mange daglige smittetilfeller som nå.

Denne uka har det foreløpig blitt registrert nesten 900 nye smittetilfeller. Det er mer enn dobbelt så mange som uka før, da det totale tallet var 382, skriver Expressen.

- Det er nok den kraftigste økningen vi har sett, sier smittevernlege Lisa Fohlin til radiokanalen Ekot.

Omtrent halvparten av tilfellene er omicron.

Det er flere populære vintersportssteder i regionen, som Åre, Vemdalen og Östersund. Flere av disse alpinanleggene opplevde et stort bestillingspress i forkant av jul- og nyttår, og assisterende smittevernlege i regionen, Lisa Fohlin, utelukker ikke at smitteøkningen kan ha sammenheng med mange tilreisende i høytida.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Sprenger prognosene

Omikronvarianten har fått fotfeste i landet, og smitten sprer seg nå raskt i flere svenske regioner.

Faktisk er den nåværende smittespredningen så omfattende at den sprenger Folkhälsomyndighetens (FHM) «worst case»-scenario.

For ei drøy uke siden publiserte FHM tre scenarioer for smittespredningen i Sverige i tida framover. I det verst tenkelige scenarioet anslo FHM at rundt 8000 personer kan bli smittet daglig ved årsskiftet - et scenario som allerede har vist seg å være for optimistisk. 28. desember ble det nemlig registrert 9248 smittetilfeller, et tall som økte til 10 874 dagen etter, ifølge Svenska Dagbladet.

Det samme «worst case»-scanariet sier at i underkant av 14 000 personer kan komme til å bli smittet daglig i midten av januar.

Strammet inn

Sverige har allerede tatt grep for å få bukt med smitten.

Like før jul strammet landets nye statsminister, Magdalena Andersson, inn på innreisereglene. Alle som skal inn i landet - vaksinert eller ei - må nå framlegge dokumentasjon på en negativ coronatest.

Testen kan være enten av PCR- eller antigen-type (hurtigtest), men må da være dokumentert - det holder altså ikke å ta en hurtigtest hjemme. I tillegg må den være tatt de siste 48 timene før ankomst.

Den svenske regjeringen innførte også en rekke andre smitteverntiltak i landet, med antallsbegrensning på arrangementer, krav om sittende gjester på restauranter og kollektivtrafikk og liknende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer