Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftigste skjelv på 17 år

- Grunnen ristet kraftig selv om jeg sto på en gressbakke, så det må ha vært enorme krefter i sving, forteller Knut Henrik Dalland fra Os om jordskjelvet som rystet Vestlandet i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet, som målte 4,6 på Richters skala, hadde sentrum utenfor Leirvik på Stord. Det er ikke registrert like kraftige skjelv siden 1983.

- Det var en uvant og rar følelse av å stå overfor noe en ikke hadde noen som helst slags kontroll over. Men jeg vil ikke si at jeg følte ubehag mens det sto på, og det var ikke dramatisk, sier Knut Henrik Dalland.

Dalland var ute og kløvde med en elektrisk vedkløver da skjelvet satte inn. Likevel hørte han buldringen fra skjelvet.

Svært kraftig

- Det var slik at jeg ikke var i tvil om hva dette var. Jeg har vært på Vestlandet når det har vært jordskjelv tidligere, men aldri opplevd ristingen og buldringen. Det var ganske spesielt. Min far, som bor på Tysnes, nær sentrum av skjelvet, merket at beina skalv under ham da han gikk, sier Dalland.

Varte lenge

- De viktigste årsakene til skjelvet er trolig at Norge blir påvirket av Midtatlanterhavsryggen, og at Norge fremdeles stiger etter siste istid, sier avdelingsingeniør Berit Marie Storheim ved Universitetet i Bergen.

- Vi vil nok oppleve like sterke skjelv på Vestlandet, og kanskje opp mot 5 på Richters skala, men virkelig kraftige skjelv på 6 til 7 på Richters skala får vi aldri i Norge, sier hun.

Randi Tverborgvik ved Stord sjukeheim sier at skjelvet varte mye lenger enn skjelv hun har opplevd tidligere.

- Først trodde vi noen sprengte dynamitt, men buldringen var mye dypere og varte mye lenger. Flere av pasientene opplevde skjelvet som ubehagelig, og ble litt urolige, men vi vurderte aldri å evakuere pasientene, sier Tverborgvik.

Bygninger i Bergen og Stavanger ristet kraftig i går.

BULDER OG BRAK: Knut henrik Dalland opplevde at buldringen fra skjelvet i går overdøvde den kraftige duringen fra den elektriske vedkløveren han arbeidet med.