Kraftkrise som bestilt

Vi bruker så mye strøm at bare tanken på et tørrår får elprisene til å stige - og motstanden mot gasskraftverk til å synke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VI NORDMENN er like bortskjemt med lave strømpriser som amerikanerne er med billig bensin. Derfor sløser vi hemningsløst, gir blaffen i å slå av lyset på badet og legger varmekabler overalt. Rein norsk vannkraft til overkommelige priser gir oss heller ikke dårlig miljøsamvittighet. Det er ikke vi som pøser ut CO2 og gjør jorda om til et drivhus. Og dessuten, skulle ikke vi i dette kalde landet dra fordelen av våre fossefall (og gassforekomster) med like stor rett som franskmennene tar billig bordvin som en selvfølge?

Det eneste som kan få oss til å økonomisere er en saftig strømregning i postkassa. Økte husholdningsutgifter påvirker vår atferd mer enn faren for global oppvarming. Derfor øker politikerne elavgiften som er en del av strømprisen. Men de tør ikke øke den så mye at de mister velgere. De trenger hjelp fra naturen, et tørrår, en krise à la 1996, med tomme vannbassenger og bekymrede kraftleverandører. For eksempel en supersommer som den tyske meteorologen Wolfgang Röder varsler. Det presser prisene opp. Men selv ikke dramatisk prisøkning har varig virkning når det igjen begynner å hølje ned. De siste årene har det vært så vått at elprisene har vært rekordlave - ikke høye, til tross for at avgiftene har økt. Når vi så blir flere, stadig mer velstående og moderne her på berget, øker forbruket automatisk, nesten uten at vi merker det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer