Kraftlinjene blir bygget

SV har tapt slaget om monstermastene i Hardanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Som Dagbladet meldte tidligere 11.30 i formiddag, har Regjeringen bestemt i statsråd at de svært omstridte kraftlinjene i Hardanger vil bli bygget.

- I vinter var vi i 58 dager kun én feil unna mørklegging av halve Bergen. Det er for meg som minister en svært alvorlig melding. Noe må gjøres, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Det lokale engasjementet er svært forståelig. Her har vi en klassisk konflikt der storsamfunnets behov er noe annerledes enn det lokale, sier statsråden.

SV-tap Saken har vært svært vanskelig for regjeringen. Faglig har saken vært ferdigstilt for lang tid siden, bare den politiske avgjørelsen har gjenstått. Egentlig var avgjørelsen ventet for et halvt år siden, men forhandlingene i regjeringen har vært vanskelige.

SV ønsket mer tid og en større og uavhengig utredning av jord- og sjøkabel som alternativer til luftspennet. Men i dag skal ha vært siste frist for et vedtak, dersom Statnett skal rekke å begynne arbeidet med kraftlinja i år.

- Sima-Samnanger er den beste løsningen for å sikre strømforsyningen, derfor har jeg sagt ja til det i dag, sier Riis-Johansen.

Nær strøm-kutt Kraftsituasjonen i Bergensområdet er svært usikker. I går kom det fram at Statnett i vinter var nær ved å kutte strømmen til 88 000 innbyggere på Vestlandet.

- Uten forsterkning av nettet inn mot området, kan ikke Statnett oppfylle sin visjon om å legge til rette for et velfungerende kraftmarked med høy levesikkerhet for Vestlandet, skrev Statnett i notatet som ANB har fått tilgang til, og som regjeringen skal ha fått overlevert i vinter.

Statsminister Jens Stoltenberg mener derfor at den nye kraftlinje er en nødvendighet

- Det var nødvendig å få tatt en slik beslutning nå for å sikre trygg strømtilførsel til bergensregionen, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Lokal motstand Statnett fikk konsesjon til å bygge luftspennet i 2008. Linja blir på 420 kilovolt og skal strekke seg gjennom fem kommuner. Mastene blir opp til 45 meter høye, og på folkemunne kalles de for monstermaster.

VANSKELIG SAK: Terje Riis-Johansen holder pressekonferanse om kraftlinjesaken klokka 13. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
VANSKELIG SAK: Terje Riis-Johansen holder pressekonferanse om kraftlinjesaken klokka 13. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet. Vis mer

I likhet med sunnmøringene, som kjemper mot lignende master, ville hardingene ha enten jord- eller sjøkabel, eventuelt en utvidelse av eksisterende nett. De frykter at reiselivsnæring, biologisk mangfold og selve naturopplevelsen vil få en kraftig knekk dersom høyspentlinjene blir en realitet.

Regjeringen bevilger nå 100 millioner kroner til Hordaland fylkeskommune til såkalte avbøtende tiltak for reiselivsnæringen.

- At det blir inngrep i naturen er det ikke tvil om, jeg mener det er fornuftig at de får muligheten til å se på tiltakene, sier Riis-Johansen.

STERK MOTSTAND:Lokalt har motstanden mot mastene vært stor. Slik har aksjonsgruppa "Bevar Hardanger" forestilt seg mastene. Illustrasjon: Bevarhardanger.no.
STERK MOTSTAND:Lokalt har motstanden mot mastene vært stor. Slik har aksjonsgruppa "Bevar Hardanger" forestilt seg mastene. Illustrasjon: Bevarhardanger.no. Vis mer
OSLO  20100225.
Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen, informerte om kraftsituasjonen i Norden på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OSLO 20100225. Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen, informerte om kraftsituasjonen i Norden på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer