Kraftlinjer på Vestlandet dobbelt så dyre på tre år

Statnett regner med 5,5 milliarder for linjen fra Indre Sogn til Sunnmøre og en milliard for Hardangerlinja.

DYRERE ENN PLANLAGT: Kostnadene til de nye kraftlinjene som er under bygging på Vestlandet, er doblet på under tre år. Nå frykter strømkundene høyere nettleie. Utsikt over Fyksesund fra Froastad i Kvam søndag. Den planlagte kraftlinja i Hardanger, fra Sima til Samnanger, vil krysse Fyksesundet, fra Simlenuten (toppen til høyre for midten av bildet), og over mot Manfjell/Soldalsfjellet (t.v.). Foto: Erlend Aas / Scanpix
DYRERE ENN PLANLAGT: Kostnadene til de nye kraftlinjene som er under bygging på Vestlandet, er doblet på under tre år. Nå frykter strømkundene høyere nettleie. Utsikt over Fyksesund fra Froastad i Kvam søndag. Den planlagte kraftlinja i Hardanger, fra Sima til Samnanger, vil krysse Fyksesundet, fra Simlenuten (toppen til høyre for midten av bildet), og over mot Manfjell/Soldalsfjellet (t.v.). Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kostnadene til de nye kraftlinjene som er under bygging på Vestlandet, er doblet på under tre år. Nå frykter strømkundene høyere nettleie.

Høsten 2009 var kostnadene til linjen Simadal- Samnanger og Fardal- Ørskog beregnet til tre milliarder kroner. I de siste kostnadsoverslagene regner Statnett med 5,5 milliarder for linjen fra Indre Sogn til Sunnmøre og en milliard for Hardangerlinja. Det er mer enn en dobling, selv justert for inflasjon, skriver Bergens Tidende.

Ifølge kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett skyldes kostnadsøkningen at utbyggingene har økt i omfang underveis, prisstigning og usikre kostnadsoverslag i tidlig prosjektfase.

Både forbruker- og næringsorganisasjoner frykter nå høyere strømregninger.

- Det er all grunn til å frykte at forbrukerne må betale de økte investeringsutgiftene, sier utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund til Bergens Tidende.

Fagsjef Ole Børge Yttredal i Norsk Industri, som organiserer 2,200 bedrifter over hele landet, sier de er urolig over utviklingen. Han sier tariffsystemet er innrettet slik at globalt konkurranseutsette industribedrifter, som storforbrukere av energi, må ta store deler av regningen også for overskridelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer