Kraftsalve mot restauranter

Ifølge Arbeidstilsynet er hver femte restaurant i Oslo en useriøs arbeidsgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroller tilsynet har utført avslører mangel på arbeidskontrakter, lønningslister og vaktplaner, skriver Aftenposten.

På ett av stedene som ble undersøkt hadde innehaveren sågar en brannøks liggende under bardisken i restauranten. Da inspektøren fra Arbeidstilsynet spurte om hva den skulle brukes til, skal han ha fått til svar at øksen skulle brukes på vanskelige gjester.

- Skremmende

- Skremmende og meget alvorlig, sier informasjonsrådgiver Baard Fiksdal i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

Han ser det som et problem at mange av restaurantene er redde for å være fagorganiserte.

- For mange unge er arbeid i restauranter det første møtet med bransjen, og slike forhold skader bransjen. Vi mister rekruttering, taper omdømme og anseelse, og det er like viktig som tapt omsetning, sier Fiksdal.

Ifølge RBL er bare 15 prosent av Oslos utesteder som har skjenkebevilling, organisert.

- Uakseptabelt

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, som organiserer de ansatte i bransjen, er ikke særlig overrasket over det Arbeidstilsynet har avdekket ved sine inspeksjoner.

- Bedriftene oppnår det de tror er fleksibilitet og lite forutsigbarhet. Men det er selvfølgelig helt uakseptabelt. Det verste er at de ansatte kan løse dette ved å melde seg inn hos oss, sier informasjonssjef Jens Petter Hagen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

Hagen erkjenner at det er en realitet at mange ansatte ikke tør å melde seg inn i fagorganisasjonen.

(NTB)