- Kraftselskapene tar fortjenesten selv

Kraftselskapene stikker deler av avgiftslettelsene i egen lomme på bekostning av forbrukerne, mener både Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingress: Brødtekst: SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal sier at det er kraftselskapene som tar fortjenesten når avgiftene reduseres, slik at forbrukerne ikke får den prisnedsettelsen de har krav på. Han ser ingen saklig begrunnelse for at kraftselskapene skal øke prisene nå samtidig som el-avgiften går ned med to øre per kilowattime fra nyttår.

Djupedal mener det er lite politikerne kan gjøre for å sikre at gevinstene av avgiftsnedsettelse kommer forbrukerne til gode, og ikke kraftselskapene. SV stemte imot å redusere el-avgiften. Partiet ønsker høye strømpriser for å holde forbruket nede av miljømessige årsaker.

Markedskreftene bestemmer

- Det er slik markedskreftene virker. Kraftselskapene forsyner seg så godt de kan. Det er de sterkeste som bestemmer, og i denne sammenheng blir forbrukerne den svakeste part, sier Sps finanspolitiske talsmann Morten Lund.

Han mener at markedskreftene alene i kke virker godt nok, og derfor ikke burde få bestemme alene.

- Derfor trengs de fortsatt en viss politisk styring for å korrigere markedskreftene, slår Lund fast.

Økt nettleie

Reaksjonene kommer etter at de fleste større nett- og kraftselskapene øker prisen både på nettleie og elektrisk kraft fra begynnelsen av januar.

- Vi må justere prisen etter den inntektsrammen vi får fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Siden våre inntekter har vært litt lavere enn de skulle ha vært i 2001, må vi øke prisen på nettleien neste år, sa informasjonsdirektør Morten Schau i Viken Energinett AS til NTB torsdag.

At økningen blir akkurat like høy som avgiftsreduksjonen, betegnet han som en tilfeldighet.

Informasjonssjef Kjell Stamgård i Oslo Energi trøstet forbrukerne med at prisene ville steget enda mer uten avgiftsreduksjoner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer