SALGSPLANEN KLAR: Torsdag for en uke siden opplyste kraftspekulant Einar Aas at han risikerer personlig konkurs. Nå skal han være enige med kraftbørsen Nasdaq om en salgsplan for å dekke inn mest mulig av tapene. Bildet viser en av Aas' mange eiendommer, i Naxbieveien i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
SALGSPLANEN KLAR: Torsdag for en uke siden opplyste kraftspekulant Einar Aas at han risikerer personlig konkurs. Nå skal han være enige med kraftbørsen Nasdaq om en salgsplan for å dekke inn mest mulig av tapene. Bildet viser en av Aas' mange eiendommer, i Naxbieveien i Grimstad. Foto: John T.Pedersen / DagbladetVis mer

Einar Aas enig med Nasdaq fredag kveld om en salgsplan for Aas' verdier

Kraftspekulant Einar Aas enig med Nasdaq om salgsplan

Partene enige om en plan for salg av Aas' verdier.

Ifølge Dagens Næringsliv ble Aas' advokater og Nasdaq Clearing fredag kveld enige om at Aas og kreditorene sammen skal legge fram en plan for hvordan hans eiendommer, aksjer og andre verdier skal selges ut.

Målet er å dekke så mye som mulig av tapene på til sammen over en milliard kroner som de andre markedsaktørene har måttet bære.

Torsdag for en uke siden opplyste Aas i en pressemelding at han trolig er personlig konkurs etter at han hadde satset på at forskjellen mellom norske og tyske kraftpriser skulle bli mindre. Isteden ble forskjellen mye større.

Tvangssalg

Dermed kunne Aas ikke lenger stille sikkerhet for sine posisjoner, og kraftbørsen Nasdaq Clearing endte med å tvangsselge porteføljen hans. Nasdaq har siden forsøkt å få dekket så mye som mulig av det Aas skylder.

I ettertid har advokatfirmaet Wikborg Rein tatt kontroll over Aas mange eiendommer, og han har selv fryst verdiene i alle eiendommene, skrev Dagens Næringsliv onsdag.

Dersom Aas går konkurs, kan han ha krav på å få tilbakebetalt tidligere innebetalt skatt. Da vil han kunne benytte seg av skatteregelen om tilbakeføring av underskudd, noe som betyr at han kan få tilbakebetalt skatt tilbake til skatteåret 2016, sa skatterettsadvokat Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm til E24 torsdag.

Aas betalte inn 226 millioner kroner i skatt dette året, og en tilbakebetaling av skatt vil kunne gå hardt utover Grimstad kommune.