Krafttak - for hvem?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Norge har for lite strøm. Vi kan kanskje ikke skaffe nok. Derfor må vi spare, ellers blir det ikke nok til alle. Sånn er det.» Slik lyder første avsnitt i en av brosjyrene fra Norges vassdrags- og energidirektorat, som i dag starter en storstilt kampanje for å få oss alle, i hjem og på jobb, til å spare på strømmen. Man kan saktens undres over om det er behov for en slik kampanje i ei tid da folk og bedrifter får regninger fra kraftselskapene som er 3- 4 ganger høyere enn normalt og egnet til å sprenge husholdningsbudsjetter selv i høyinntektsfamilier. Motivasjonen for å spare dyre kilowattimer er nok allerede på topp.
  • Eller er systemet i ferd med å ta motivasjonen fra oss? Selv om vi lever i et land som er rikt på vannkraft, er svært mange nordmenn opplært til å spare på strømmen. Vi slokker lyset når vi går, vi skifter ut pærer og dusjhoder, bruker termostat og alternativ energi i den grad det er mulig. Men i vinter har vi ikke følelsen av å ha blitt belønnet for det. I vinter er de sparsommelige blitt belønnet med tredoblet pris, mens sløserne har fått tre og en halv gang så høy pris. Vi føler at det vi måtte spare, blir solgt dyrt videre, til Sverige eller Finland. Vi syns det er urimelig at vi, som betaler store deler av lønna tilbake til det offentlige i form av skatt, skal betale ti ganger mer for strømmen enn den forurensende industrien, som betaler 10 øre per kWh.
  • Vi gir gjerne moralsk støtte til dette nasjonale krafttaket for å få ned elforbruket, som er historisk høyt. Hver for oss vil vi også gjøre det i praksis, siden det er billigere å bruke lite enn mye strøm. Men slike kampanjer er dessverre et symbol på politisk avmakt og avlat når markedet ikke fungerer slik myndighetene har tenkt seg. Alternativet til strømsparing kan bli rasjonering, gitt at storm og uvær river ned noen hovedforsyningskabler. Der slike situasjoner skulle oppstå, vil markedskreftene bli koplet ut og myndighetene ta kontrollen. Kanskje vi like godt skulle prøve det igjen?