Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krafttak mot narko-problemene

- Det trengs et nasjonalt krafttak mot narkotikaproblemene, mener Aps nye sosialpolitiske frontfigur Bjarne Håkon Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Debatten om sprøyterom, de mange overdosedødsfallene og nå at Nini Stoltenberg står fram med sin historie, bidrar til at narkotikapolitikk må komme mye høyere opp på dagsordenen, sier Hanssen til NTB.

- Dette gjelder ikke bare bekjempelsen av narkotika som rusmiddel, men også omsorgen for de narkomane, sier Hanssen, som er fersk nestleder i Stortingets sosialkomité.

Han mener at Nini Stoltenbergs historie viser at det er mulig å komme ut av narkotikamisbruket dersom ressursene rundt misbrukeren er sterke nok.

- Nini sier at det er familiens kjærlighet som reddet henne. Mange familier er helt ødelagt av å ha en narkoman rundt seg, etter å ha brukt opp alle kreftene. Et av de store spørsmålene er hvordan samfunnet bedre kan supplere familiene for å hjelpe misbrukerne ut av uføret, sier Hanssen.

- Det er tusenvis av ukjente skjebner som ligner på Nini Stoltenbergs. Trengs det kjendisfaktor for å få oppmerksomhet om disse problemene?

- Jeg håper og tror at norske sosialpolitikere skal være i stand til å løfte fram slike saker på egen kjøl. Men skal en være ærlig, så hjelper det med slike historier. Ved at Nini Stoltenberg og hennes familie står fram som de gjør, blir det tydelig at slike kriser kan ramme alle, ikke bare dem som er langt nede på rangstigen. Det bidrar også til å skaffe aksept for rusmisbrukernes problemer.

Hanssen skal sammen med sine tidligere statsrådkolleger Trond Giske og Karita Bekkemellem Orheim bringe Ap tilbake på offensiven i sosialpolitikken. De hadde onsdag møte for å lage handlingsplan mot fattigdom.

Men Hanssen mener at narkotikakrisen egner seg dårlig til partipolitiske markeringer.

- Jeg er i en intensiv opplæringsfase om sosialpolitikk, og skal ikke forsøke å proklamere enkle løsninger. Det må være et mål å søke løsninger som vi i Ap, regjeringen, John Alvheim (Frp) og SV kan samles om, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart