Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsulykken på Rjukan:

Kragerø i sorg: - Alle fire var i samme miljø

Ordfører Jone Blikra sier at det ikke har gått opp for befolkningen hvilken tragedie som har rammet dem.

HALV STANG: Ordfører Jone Blikra i Kragerø får en klem av Marit Hestangen foran rådhuset, der flagget vaier på halv stang mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HALV STANG: Ordfører Jone Blikra i Kragerø får en klem av Marit Hestangen foran rådhuset, der flagget vaier på halv stang mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalsamfunnet i Kragerø sørger etter at det søndag kveld ble kjent at fire av byens innbyggere omkom i en bilulykke på Rjukan. Flere sa de kunne merke stillheten i gatene, mens andre trøstet og ga hverandre klemmer.

Totalt fem personer omkom i Norges dødeligste ulykke på sju år: Wenche Kise, (f. 1968), Henning Aabøe Bentsen, (f. 1962), Berit Bjørnsen, (f. 1955), Anne Kristin Isaksen, (f. 1959) og Jan Bjørndal, (f. 1955). Kise er fra Skien, mens de fire sistnevnte er fra Kragerø.

Det ble raskt klart at mange i Kragerø hadde et forhold til en av de omkomne: Henning «Dose» Bentsen. Befolkningen beskriver ham som en mann med stort engasjement for lokalsamfunnet.

- Det har ikke gått opp for folk. Ingen har kunnet forestille seg Kragerø uten «Dose», sier ordfører i Kragerø, Jone Blikra (Ap), til Dagbladet.

- Jeg tror at uansett hvilken innbygger i Kragerø du spør, så vet de hvem «Dose» var. Mange av turistene kjente også til ham, sier han og beskriver ham med ord som en gæren, kreativ og positiv mann som laget mye liv og røre.

«Dose»

Opp gjennom åra har «Dose» Bentsen blant annet markert seg som eier av utestedene Jensemann og Stopp en halv. Sistnevnte har i en årrekke vært en samlingspunkt i Kragerø, hvor folk treffes på både dag- og kveldstid.

- Alle de fire omkomne var mer eller mindre tilknyttet Stopp en halv-miljøet. Jan (Bjørndal, journ.anm.) spilte blant annet i band sammen med «Dose».

MINNESTUND: Mandag ble det holdt minnestund for de omkomne i Kragerø. Foto: Bjørn Landsem / Dagbladet
MINNESTUND: Mandag ble det holdt minnestund for de omkomne i Kragerø. Foto: Bjørn Landsem / Dagbladet Vis mer

Mandag har puben fungert som et samlingssted for de sørgende. Befolkningen har også samlet seg i kirka for minnestund og på rådhuset hvor de kan skrive seg inn i en kondolanseprotokoll.

Rapport

Mandag kveld ble det kjent at Statens vegvesens undersøkelser viser at bilen, en Cadillac coupe fra 1959, ikke hadde montert setebelter.

Det er ikke krav til bilbelte i biler fra før 1971. Ulykkesbilen har heller ikke vært innkalt til periodisk kjøretøykontroll.

- Det kravet gjelder ikke for biler produsert før januar 1960, sier Huserbråten til Varden.

Statens havarikommisjon vurderer også å åpne undersøkelse av ulykken.

- Vi er på stedet, og har vært tre personer der siden i går kveld. Vi henter inn informasjon om både veistrekningen og kjøretøyet. Vi vil ganske raskt beslutte om vi åpner sak eller ikke. Hovedårsak til at vi er inne i saken nå, er alvorlighetsgrad og hendelsesforløpet, sier avdelingsdirektør Rolf Mellum til Dagbladet.

Ifølge Mellum har det ikke vært en dødeligere ulykke siden 2011, da fem personer omkom i en kollisjon mellom en buss og to personbiler i Lavangsdalen i Troms.

- Det er heldigvis veldig sjeldent vi har sånne ulykker i trafikken. Om vi gransker denne saken, vil vi undersøke alle forhold som har påvirket ulykken, årsaken til den og konsekvenser, sier Mellum.

- Sorgens dag

I Kragerø har ordfører Blikra brukt dagen til å være ute i gatene og sørge med befolkningen. Dagen etter sjokkmeldingen er vanskelig å beskrive.

- Hva skal jeg si? Det har vært vanskelig. Jeg har kjent «Dose» i 30 år selv, sier han før han blir avbrutt av en forbipasserende:

- Det er en sorgens dag. Jeg er helt gåen, bryter Marit Hestangen inn før hun og Blikra omfavner hverandre.

Hele Norges coronakart