Kråker og ravner angriper nyfødte lam

Kråkene og ravnene i Troms samarbeider om å drepe lam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saubonde Eddmar Osvoll fra Bjarkøy har hittil mistet 12 nyfødte lam til de grådige fuglene.

- Det er en ravneflokk på fem og en kråkeflokk på åtte til tolv fugler. Når sauen har gjort seg klar til å lamme, deler ravneflokken seg i to. Den ene delen distraherer moren, mens den andre angriper lammet, forteller Osvoll til Dagbladet.no.

- De hakker ut øynene på lammet. Så kommer kråkene til og begynner å hakke. Jeg har aldri sett at ravner og kråker opererer sammen, sier Osvoll.

Forrige mandag fant han et lam som var noen timer gammelt. Buken var revet opp og øynene hakket ut, men det levde fortsatt. Osvoll måtte avlive det.

Sultne

Villsauen lammer under åpen himmel og de nyfødte lammene bruker litt tid på å lære seg å stå på beina.

- Fuglene angriper rett etter fødselen. Når de er litt eldre, er de kjappe på beina og kan komme seg unna.

Osvoll tror at fuglene i området har dårlig mattilgang og at det er derfor har begynt å samarbeide.

Overlevde: Denne lille krabaten ble ikke tatt av ravne- og kråkeflokken. Foto: Eddmar Osvoll Vis mer

- Vi har en ganske stor bestand av ravn og kråker her ut, men dette er en tillært teknikk og avvikende oppførsel. Jeg har opplevd at de har gjort det samme med andekyllinger og gjess, forteller han.

Eddmar Osvoll har måttet passe på sauene under lammingen. Han har til og med skutt fire ravner som har gått til angrep. Han mener at det er viktig at folk har tilsyn med dyrene sine for å slippe å lide økonomisk.

Helt ukjent

- Vi er kjent med at kråker kan angripe fugleunger og kadavre, men at de angriper levende lam er helt ukjent for meg, sier han, sier Jo-Anders Auran fra Direktoratet for naturforvaltning til Nationen.

Han har heller ikke hørt om at kråker opptrer flokkvis for å ta livet av et levende dyr. Auran stiller seg tvilende til om det er mulig.

- Det er unormalt at kråker driver drapsteknikk på denne måten, sier Jo-Anders Auran og ønsker å se bildene som er tatt av de døde lammene.

- Dette er en interessant sak, for jeg har aldri hørt om at kråker kan være aggressive på denne måten.

Hjelpeløs: Når villsauen er helt nyfødt, er den helt hjelpeløs. Men etter noen timer klarer den å stå på beina og komme seg unna de grådige fuglene.