KRAKK: Aker Solutions, som Kjell Inge Røkke kontrollerer sammen med Den Norske Stat, faller 20 prosent på Oslo Børs. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
KRAKK: Aker Solutions, som Kjell Inge Røkke kontrollerer sammen med Den Norske Stat, faller 20 prosent på Oslo Børs. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

Krakk for Røkke, staten og Folketrygdfondet

Aksjen stuper 20 prosent på Oslo Børs. - Dette er virkelig skuffende, sier styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aker Solutions har besluttet å offentliggjøre foreløpige tall for 1. kvartal, ettersom resultatene er betydelig svakere enn analytikernes estimater, skriver selskapet i en børsmelding mandag.

Aker Solutions venter inntekter på 11,1 milliarder kroner, og EBITDA på 868 millioner kroner i kvartalet.

Analytikerne hadde ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans en EBITDA på 1.152 millioner av inntekter på 11,8 milliarder kroner.

Aksjen stuper Aksjen faller over 20 prosent på Oslo Børs, og når en aksje faller 20 prosent på kort tid defineres det som et krakk!

Det betyr også at børsverdien på selskapet kuttes med 6 milliarder kroner, og at både Kjell Inge Røkkes Aker ASA, Den Norske Stat og Folketrygdfondet går på en smell.

Aker Solutions eies 40,27 prosent av Aker Kværner Holding, som igjen eies 70 prosent av Aker ASA og 30 prosent av staten. Aker ASA eies 66,66 prosent av Kjell Inge Røkke.

Aksjene til Aker Kværner Holding faller med 2,4 milliarder kroner, mens Folketrygdfondets aksjer faller med 368 millioner kroner i verdi.

Aker Solutions sitter også med 3,5 millioner egne aksjer, som faller med 76,1 millioner kroner i verdi.

Krakket i Aker Solutions trekker også med seg Aker ned 8 prosent, til 178,5 kroner, noe som reduserer selskapets børsverdi med 1,1 milliarder kroner på Oslo Børs.

Les også: - Risikoen har økt

Skuffet styreleder - Den svake starten på 2013 er virkelig skuffende. Tapte eller utsatte kontraktsutdelinger er en del av gamet, men kvalitetsproblemer er, enkelt sagt, helt uakseptabelt. Vi har jobbet hardt for å unngå slike feil, men har fortsatt en vei å gå, sier toppsjef og styreformann Øyvind Eriksen.

Han håper at kundene setter pris på selskapets bestrebelser etter å levere i tråd med forpliktelsene for å ivareta deres kommersielle interesser, og at Aker Solutions til slutt vil være i stand til å finne minnelige løsninger på noen av ekstrakostnadene.

Les også: Fredriksen 1 milliard kroner rikere på 5 dager

Derfor smeller det Ekstrakostnadene knytter seg for eksempel til Ekofisk Zulu-prosjektet, etter at arbeidet ble akselerert for å sikre at plattformen ble transportert fra Egersund-verftet til Ekofisk-feltet i medio juni, for oljeproduksjonsstart innen oktober 2013.

I tillegg har ekstraarbeid oppstått knyttet til kvalitetsproblemer ved kabler fra en underleverandør.

Kvartalet tynges også av et tap på 63 millioner kroner i kontrollkabeldivisjonen (Umbilicals), der flere prosjekter har blitt skrevet ned etter en grundig gjennomgang av porteføljen.

Les også: Røkke styrker laget - henter direktør fra REC

Videre blir resultatet påvirket av et tap på 54 millioner kroner Oilfield Services/Marine Assets-divisjonen, etter at fartøyene Aker Wayfarer og Skandi Aker sto uvirksomme i kvartalet.

Til slutt blir EBITDA-marginene for Drilling Technologies, Well Intervention Services og Mooring & Loading Systems noe lavere i 1. kvartal enn i samme periode tidligere år, grunnet progresjon, økte kostnader i noen prosjekter, samt utsatte kontraktstildelinger.

Les også: Analytikere nedgraderer Aker Solutions