Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krakkets effekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyvann hever alle båter, heter det. Når konjunkturene har stø vind i seilene og alle kurser stiger, er det vanskelig å se forskjell på virksomheter som drives godt, og de som drives dårlig. Gode tider kamuflerer dårlig ledelse, manglende fornyelse og råtne lån. Desto hardere blir effekten når nedturen kommer. Oppover er plassen alltid uendelig og himmelen blå. Nedover er det kort vei gjennom svart hav til bunnen.

I løpet av de to siste ukene har den samlede verdien av aksjene notert på Oslo Børs blitt redusert med rundt 400 milliarder kroner, eller tett på 20 prosent. En nedgang av et slikt format rammer både staten med sine store eierinteresser i norsk næringsliv, de rike med store aksjeformuer og mer alminnelige fondssparere. Den eneste positive effekten er at krakket feier vekk useriøse spekulanter med høy lånefinansiering. Hvis nedgangen fortsetter så bredt som de siste dagene, er det fare for at effekten vil bli merkbar langt utover spekulantenes rekker. Alle må forberede seg på at vi er på vei inn i tøffe tider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media