Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krakklignende og alvorlig

Oslo Børs stuper. Laveste hovedindeks på ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aksjeverdiene på Oslo børs har vært i nærmest fritt fall siden nyttår. I går var det nok en dag med det som omtales som blodrøde tall.

Hovedindeksen sank med hele 3,4 prosent til 425,86 poeng - det laveste nivået på ett år i følge hegnar.no.

Siden årsskiftet har Oslo Børs hatt en nedgang på 13,2 prosent. Også i USA, Asia og Europa preges børsene av nedgang.

- Du kan ikke få en dårligere start på året. Dette er krakklignende og alvorlig, sier redaktør i Finansavisen Trygve Hegnar om situasjonen.

Kan synke mer

Som om ikke det var nok, tror flertallet av aksjestrategene nå at kursene kommer til å fortsatte nedover.

- Tiden er ikke inne for å være helt. Nå bør man i stedet avvente - enten du eier aksjer og har lyst til å selge, eller om du har lyst til å kjøpe, sier aksjestrateg Kim Evjenth i Kaupting til Dagens Næringsliv i dag.

Kaupting forklarer gårsdagens børsfall med dårlige rapporter fra den amerikanske storbanken Citigroup. Banken melder om langt større tap enn ventet som følge av boliglånskrisen i USA.

BØRSEN STUPER:  Det kraftige børsfallet er krakkliknende, sier redaktøren i Finansavisen Trygve Hegnar. Her sammen med Stein Erik Hagen. Hagen har tapt seks milliarder kroner på sine aksjer siden nyttår. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BØRSEN STUPER: Det kraftige børsfallet er krakkliknende, sier redaktøren i Finansavisen Trygve Hegnar. Her sammen med Stein Erik Hagen. Hagen har tapt seks milliarder kroner på sine aksjer siden nyttår. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Hagen har tapt seks milliarder

Et av de selskapene som bidro mest til nedgangen i går var Orkla som stupte med 7,3 prosent. For selskapets aksjonærer er nesten hver fjerde krone blåst bort siden årsskiftet, ifølge Dagens Næringsliv.

For styreleder og største aksjonær Stein Erik Hagen slår det ekstra hardt. Han har tapt seks milliarder kroner siden nyttår.

2008 har også vært et tøft år for John Fredriksen. I løpet av 10 børsdager har aksjeverdiene hans falt stupt med 5, 5 milliarder, viser en beregning gjort av Finansavisen.


Putt pengene i banken
Ifølge Dagens Næringsliv var det kun to aksjer som steg av de 50 største selskapene på børsen. De 40 mest omsatte aksjene gikk ned.

- Dette er ikke overraskende. Det henger sammen med resten av verden. Utsiktene for verdensøkonomien er dårligere. Veksttallene som kommer fra USA og Europa er svake. Det er ikke noe positivt å se i det hele tatt. Den som tør putte pengene inn i aksjemarkedet er veldig optimistisk. Jeg mener det beste er å holde seg unna. Putt pengene i banken! sa Hegnar til Hegnar TV i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media