Krampaktig enighet

DEBATT: Lite nytt og lite konkret, skriver Frp-formann Siv Jensen om klimaforliket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagens klimaforlik var varslet som en kommende revolusjon. Nå skulle verden få se at Norge skulle gå foran. Stoltenberg og Halvorsen struttet av miljøstolthet på dagens pressekonferanse. Fra nå av ville ingen ting bli det samme i norsk miljøpolitikk. Men dagens klimaforlik minner mye om klimaforliket i 2002. Også da var budskapet at man revolusjonerte verden. Likevel er det i dag knapt noen som husker hva som ble vedtatt.

I all hovedsak er dagens klimaforlik en oppfølging av klimameldingen som skal behandles i Stortinget denne våren. Begge deler er preget av at tiltak skal utredes og vurderes videre. Derfor fremstår dagens forlik som litt krampaktig. Regjeringen har vært opptatt av å fjerne uenighet i Stortinget, mens Høyre, Venstre og KrF kan skryte på seg å ha beveget regjeringen i en angivelig mer miljøvennlig retning. Få, om noen konkrete mål er imidlertid vedtatt. Opposisjonen har forhandlet seg frem til å heve ambisjonsnivået for kutt, fra 13-16 millioner tonn, til 15-17 millioner tonn CO2 innen 2020. Det er basert på en skjønnsmessig vurdering - man tror altså at det er mulig å oppnå større kutt, uten helt å vite hvordan. I tillegg er de enige om å bevilge inntil 3 mrd årlig for å redusere avskoging i U-land, noe som er lett å være enig i og som var avklart lenge før forhandlingene ble avsluttet. Også er de blitt enige om en ekstrabevilgning til jernbane på 250 millioner i 2009 - en sum som tilsvarer om lag en liten fjerdedel av dagens etterslep. Og samtidig som staten gikk med ca 400 milliarder kroner i overskudd i fjor. Slik sett er klimaforliket langt på veg en sminket utgave av regjeringens klimamelding som får miljøbevegelsen til å smile.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer