Krangel etter Kamzy-kritikk: - Stusselig

Varaordføreren i Ap gikk ut mot Rødt. - Jeg gidder ikke å bruke tid på å snakke negativt om Ap. Jeg kan ta dem på politikken hver eneste dag, sier Oslo Rødt.

KALTE RØDT POPULISTER: Varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) gikk hardt ut mot samarbeidspartiet Rødt. - Stusselig valgkamputspill, svarer Rødt i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KALTE RØDT POPULISTER: Varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) gikk hardt ut mot samarbeidspartiet Rødt. - Stusselig valgkamputspill, svarer Rødt i Oslo. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Kamzy får nå si hva hun vil. Det er en utslitt og eldgammel strategi det å snakke om andre partier på den måten, sier Eivor Evenrud (Rødt) til Dagbladet.

I Dagbladet lørdag kalte Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) Rødt for populister. Rødt er Arbeiderpartiets samarbeidsparti i Oslo og avgjørende for å sikre det rødgrønne flertallet i bystyret i hovedstaden.

Støre støtte

På direkte spørsmål om Jonas Gahr Støre deler Gunaratnams vurdering svarer partilederen slik.

- Kamzy og jeg er enig om det meste, sier Støre til Dagbladet.

Eivor Evenrud i Rødt mener velgerne gjennomskuer Gunaratnams hensikter:

- Jeg gidder ikke å bruke tid på å snakke negativt om varaordførerens parti. Jeg kan ta dem på politikken hver eneste dag, sier Evenrud og legger til:

- Folk gjennomskuer dette sparket fra Kamzy som et stusselig valgkamputspill.

- Dette er et dårlig tidspunkt for samarbeidet mellom Rødt og Ap å slå sprekker?

- Det er snart valg, og alle går til valg på sitt program. Sånn er det. Høyre, Venstre og MDG har også snakket negativt om Rødt den siste tida. Jeg skjønner ikke at de gidder, utfallet er uansett at vi går fram på målingene. Jeg gidder i alle fall ikke bruke tid på å snakke om andre på den måten.

Klimakritikk fra Ap

Kamzy Gunaratnam refset også klimaengasjementet i Rødt i intervjuet i helga.

- Det er tverrpolitisk enighet om Oslopakke 3, men her er ikke Rødt på linje med oss. Klima er den største solidaritetskampen i vårt tid og Rødt bryr seg rett og slett ikke så mye, sa Gunaratnam forrige lørdag.

På oppfølgende spørsmål fra Dagbladet om hun mener at Rødt «ikke bryr seg om klima» svarte varaordføreren i Oslo følgende:

- Jeg setter spørsmålstegn ved det, ja. Rødt er et populistisk parti, de er opptatt av å fange sakene som er i vinden til enhver tid. Nå er det bompenger. Vi har laget mange gode budsjetter sammen med Rødt i Oslo, men når saker får mye oppmerksomhet, så vil Rødt ikke lytte til at ting er komplisert, sa Gunaratnam.

- Ikke populister

Eivor Evenrud mener kritikken er helbom og minner Gunaratnam på at politikk ikke må tres over hodet på folk.

- I Oslo var det Rødt som sørget for gratis buss for seksåringer og hevet aldersgrensen for voksenbillett.

- Kritikken handlet om Rødts motstand til Oslopakke 3?

- At vi ønsker å differansiere bompenger på inntekt handler ikke om klima, men om økonomiske forskjeller. Dersom du skal gjennomføre tiltak, så må man ha med seg folk, ikke bare sitte på toppen å bestemme over hodet på folk. Man må lytte til folket.

- Og populister er dere i Rødt altså ikke?

- Overhodet ikke. Vi har stort sett brukt det siste halve året på å kjempe for å redusere husleien i kommunale boliger. Det er ingen tradisjonell populistsak, for å si det sånn, og heller ingen lavthengende populistfrukt.