Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangel førte til dobbeltdrap

Det konfliktfylte forholdet mellom Ola Pedersen (65) og hans stedatter Simona (21) resulterte i at han drepte henne i ren henrettelsesstil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han nekter for å ha ment å drepe hennes mor (54).

Tirsdag 29. november i fjor ble Simona Kjølsund (21) og moren Inger Marie Elisabeth Kjølsund (54) - kjent som Inger Lise i nærmiljøet - drept i sistnevntes hus i Borge i Fredrikstad. Begge ble skutt fra kloss hold av Inger Lises 65 år gamle samboer, Ola Pedersen. Mor og datter ble skutt og drept i stua med en Colt 38 kaliber revolver. I går ble tiltalen gjort kjent gjennom Fredriksstad Blad.

- Mannen er nå tiltalt for to forsettelige drap, sier statsadvokat Tor Henning Knudsen til Dagbladet.


- Hatet ham
Fra første dag skal Simona Kjølsund ha hatt et konfliktfylt forhold til sin mors samboer, noe som blant annet resulterte i at hun anmeldte ham for legemsbeskadigelse.

- Forholdet mellom Simona og drapssiktede har vært turbulent. Simona var redd ham. Han var en tikkende bombe, sa en venn til Dagbladet like etter drapene.

- Hun hatet ham, sa en annen nær venn.

Det er det konfliktfylte forholdet som skal være årsaken til familietragedien.

- Ville sove
En årsak til at kvelden endte med de to tragiske drapene skal ha vært at Simona Kjølsund ønsket å se ferdig en film på tv, mens Ola Pedersen ville legge seg.

Minnestund: Simona Johansen Kjølsund (21) fant trygghet og omsorg hos moren Inger Marie (54). Mor og datter ble drept i huset til moren i Borge ved Fredrikstad. Lys, fakler, blomster og foto av Simona Johansen Kjølsund. FOTO: John Terje Pedersen
Minnestund: Simona Johansen Kjølsund (21) fant trygghet og omsorg hos moren Inger Marie (54). Mor og datter ble drept i huset til moren i Borge ved Fredrikstad. Lys, fakler, blomster og foto av Simona Johansen Kjølsund. FOTO: John Terje Pedersen Vis mer

- Det oppstod en krangel. Hvem som bestemte hva, og når ting skulle skje, var nok et det store stridstemaet mellom stedatteren og tiltalte. Konflikten drapskvelden skal ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over, sier politiførstebetjent Bjørn Holmefjord ved Fredrikstad politistasjon.

- Uaktsomt

Ifølge Fredriksstad Blad skal 65-åringen deretter ha grepet etter sin colt 38 kaliber revolver med fem kuler i, som lå like ved tv-en. Han rettet revolveren mot Simona Kjølsund som satt i en stol, før han skal ha uttalt «nå er det slutt!». Ifølge tiltalen skjøt han henne først i brystet og så i hodet.

Drapene skal ha skjedd cirka klokka 22.55. Han dro deretter fra åstedet og bandt hunden sin utenfor noen bekjentes hus før han dro tilbake for å sjekke om Inger Lise Kjølsund fremdeles var i live. Så dro han til Borge kirke, der han rundt 01.30 ringte til politiet fra sin egen mobiltelefon mens han gråtende skal ha sagt: «Jeg har skutt to personer». Pedersen ble pågrepet på kirkegården, og var beruset da politiet kom til stedet.

- Tiltalt

Pedersen er tiltalt for to forsettelige drap. Men han har bare erkjent straffeskyld for ett forsettelig og ett uaksomt drap. Han har forklart at de to dødelige skuddene som drepte hans samboer, var vådeskudd, og at de gikk av etter at han snublet over hunden sin. Ifølge tiltalen traff ett av skuddene kvinnen i venstre overarm, og videre gjennom magesekken og leveren, mens skudd nummer to traff den 54 år gamle kvinnen i hodet. Hun døde umiddelbart.

- 10. april i år kom han med en forklaring under et fengslingsmøte der han erkjenner straffeskyld for ett forsettelig og ett uaksomt drap. Han går ikke tilbake på noe av det han har forklart, sier Ola Pedersens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til Dagbladet.

Våpenarsenal

Venner av 65-åringen har beskrevet ham som en karismatisk og sosial mann. Han var en høyt respektert spiller i sjakkmiljøet. Han er utdannet økonom og jobbet i mange år som daglig leder ved Panco Plast i Fredrikstad. Men etter at han fikk økonomiske vanskeligheter, skal han ha slitt med alkoholproblemer.

Ifølge flere kilder var han svært opptatt av våpen, og fikk sin første våpentillatelse i 1972. Han eide sju registrerte våpen, og drapsvåpenet var en Colt 38 revolver.

Våpentillatelsen til Ola Pedersen ble vurdert etter at han i 1998 ble anmeldt for trusler av sin daværende kone. Da ble våpnene hans rutinemessig beslaglagt. Men saken ble henlagt, og han fikk tilbake to håndvåpen.

- Han har vært opptatt av skytevåpen så lenge jeg har kjent ham. Han snakket om det hele tida og var veldig stolt av samlingen sin, sa en person som står familien nær, etter drapet.

Saken er ennå ikke berammet, men skal trolig opp til høsten. Pedersen sitter fortsatt i varetekt i Moss fengsel. Saken har en strafferamme på inntil 20 år.