Krangel i Kongo hindrer French og Molands overføring

Skulle flyttes før utlevering til Norge.

FORTSATT I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FORTSATT I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alt lå til rette for at Tjostolv Moland og Joshua French skulle overføres fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa på fredag i forrige
uke. Det ville vært første etappe på veien hjem til Norge. Endelig hadde de to dødsdømte nordmennene et konkret håp om å komme seg ut av fengselscella som har vært deres hjem i 19 måneder.

Men på grunn av en guvernør som nekter å la seg styre fra hovedstaden og advokater som frykter å bli stående tomhendte tilbake er framtida til de to nordmennene nå avhengig av utfallet av en maktkamp mellom sentralregjeringen i Kinshasa og de lokale myndighetene i provinsen Orientale.

Nektet Tirsdag hadde Norges ambassadør Jon Vea møter med både justisminister Emannuel-Janvier Luzolo og utenriksminister Mwamba Tambwe i hovedstaden. Etter møtet gikk det straks en melding til guvernøren i provins Orientale om at de to nordmennene hadde gjort opp for  seg, og skulle settes på flyet til hovedstaden. Dette skulle ifølge beskjeden skje på fredag.

Men guvernør Atusai Asenga ville ikke gjøre som de nasjonale myndighetene befalte helt uten videre. Torsdag morgen innkalte han  advokatene til dem som ble tilkjent erstatninger til et møte. Enka etter den drepte sjåføren, Bibiche Olendjeke, og resten av sjåførens familie ble også kalt inn.

— Jeg forklarte meg om avtalen, sier Bibiche Olendjeke til Dagbladet.

I september forhandlet predikant Rune Edvartsen fram en avtale mellom French, Moland og enka og de andre etterlatte etter sjåføren nordmennene er dømt for å ha drept. Enka og familien til sjåfør Abedi Kasongo skulle få to hus og et mindre pengebeløp til oppstart av en familiebedrift mot å gå med på at nordmennene får reise fra Kisangani.

I september var enkas advokat, François Alauwa, rasende på avtalen som gjorde at han og de andre advokatene ble forbigått. Han marsjerte ut av forhandlingene og aksepterte tilsynelatende at han ville stå tomhendt tilbake.

Redd Men torsdag fikk han muligheten til å stanse overføringen. Den benyttet han ved å overbevise guvernøren om at avtalen fra september ikke er verd papiret den er skrevet på.

— Jeg har aldri sett noen avtale, skal han ha sagt på møtet.

I september fortalte enka Dagbladet at hun fryktet sin egen advokat. Det gjør hun fremdeles.

— Jeg er redd for han at han vil ta fra meg husene. Han forteller meg at jeg ikke vil få noen ting om vi holder oss til den første avtalen. Da vil husene bli hans, sier Olendjeke til Dagbladet nå.

16. desember sto Olendjeke fram i Dagbladet og fortalte hvor glad hun var for de to nye husene hun og familien har fått. Men nå viser det seg at husene formelt sett ennå ikke er overført til enka og familien. De står fortsatt i navnet til en av rådgiverne til president Joseph Kabila. En mann som også jobber for predikant Rune Edvartsen.

Lureri Fredag var det et nytt møte der guvernøren informerte om sin beslutning.

— Han erklærte at han er uenig med beskjeden han har fått fra Kinshasa og skulle reise til hovedstaden for å diskutere saken med regjeringen, sier en av de som var til stede. Guvernøren gjentok dommen og kalte avtalen fra september for «lureri».

Han viste til erstatningsbeløpet på tre milliarder kroner (500 mill. dollar) som Norge er dømt til å betale Kongo.

— Alle parter i denne saken må være fornøyde før de kan overføres, sa guvernøren ifølge Bibiche Olendjeke.

På dette møtet var også den norske diplomaten Gunvår Alida Endresen til stede. Hun er fortsatt i Kisangani, men ønsker ikke å uttale seg om møtet med guvernøren. Han har nå reist til hovedstaden for å diskutere saken med sentrale myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer