Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangel i Kreml om å bruke Trump

Dokumentene om Trump viser til krangel i Kreml som bidrar til å sannsynliggjøre at de er ekte.

I HARDT VÆR: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB / Scanpix
I HARDT VÆR: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske etterretningsdokumentene som har vært overlevert både Donald Trump og Det hvite hus viser at Russland sitter på kompromitterende materiale som gjør at Russland kan drive utpressing mot påtroppende president Donald Trump.

En ny historie

Nettstedet BuzzFeed, som har publisert dokumentene, sier selv at dokumentene ikke lar seg verifisere. Men dokumentene tas så alvorlig at de har blitt overlevert Det hvite hus. For litt over en uke siden sparket president Barack Obama ut 35 russiske diplomater fra USA fordi amerikansk etterretning hadde konkludert med at Russland hadde brutt seg inn i Det demokratiske partiets dataprogrammer, og forsøkt å påvirke utfallet av det amerikanske valget.

Den russiske presidenten Vladimir Putin nekter kategorisk for russisk hacking. Og Donald Trump avviser innholdet i de nye dokumentene. I kjent stil twitrer han: - Falske nyheter - en fullstendig politisk heksejakt.

Men dokumentene forteller en historie som er ny, og som bidrar til å gi dem troverdighet.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Uenighet i Kreml

Et dokument datert 5. august refererer til sterk uenighet i den russiske toppledelsen om hvorvidt man skal fortsette å bruke de hackede opplysningene som russerne hadde fra den amerikanske valgkampen. President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov, er talsmannen for å bruke det kompromitterende materialet som han ifølge dokumentene har skaffet for å bakvaske Trump utfordrer Hillary Clinton, mens Putins stabssjef og mangeårige venn Sergej Ivanov begynner å advare mot dette. Han er redd for konsekvensene av hackingen.

To kilder i Kreml forteller ifølge dokumentene om denne uenigheten i begynnelsen av august. Ivanovs advarsler skyldes ifølge dokumentene at han er redd for at Trump er for mye i psykisk ubalanse til at Russland bør jobbe (i det skjulte) for hans kandidatur.

Forklarer Ivanovs skjebne?

Det er i disse dagene Trumps kandidatur er truet av sammenbrudd, etter utfall mot blant annet et muslimsk foreldrepar som hadde mistet sin sønn i kamp for USA.

12. august, en uke etter at det amerikanske etterretningsdokumentet er datert, får Ivanov sparken fra sin jobb. Han var i mange år ansett som den nest mektigste personen i Putins maktkabinett, og en nær venn i 40 år. Verden spurte seg hvorfor Ivanov så plutselig fikk sparken. Dokumentene kan gi en forkraring på det som inntil nå har vært nærmest uforklarlig.

Forsker Tor Bukkvold ved Forsvarets forskningsinstistutt (FFI) mener uenigheten som refereres mellom Peskov og Ivanov bidrar til å gi dokumentet troverdighet.

- Ja, det bidrar til å gi dokumentet troverdighet, men er ikke noe endelig bevis for det, sier Bukkvold til Dagbladet.

SKAMMELIG: Sean Spice kommenterte nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump. Spicer stilte seg svært kritisk til medias omfavnelse av rapporten han kalte skammelig. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling