- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Valg i Sverige

Krangel mellom SD-Åkesson og svensk tv

Svensk tv tar avstand fra uttalelser fra SD-leder Jimmie Åkesson under partilederdebatt. - En skandale, svarer Åkesson.

Søndag er det valg i Sverige, og i kveld var det duket for partileder-debatt på Sveriges Television (SVT). Nok en gang skapte partilederdebatten store overskrifter i Sverige.

For etter debatten gikk SVT ut og tok avstand fra uttalelser som Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson kom med om innvandrere og integrering.

«Passer ikke inn i Sverige»

Åkesson sa under debatten:

«Vi må stille oss selv spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb. Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige, og da er det vanskelig å få jobb», sa SD-lederen på direktesendt TV.

Det fikk blant andre Annie Lööf, leder av partiet Centerpartiet, til å reagere kraftig. Hun slo nevene i bordet og sa til Åkesson:

«Hvordan du uttrykker deg!»

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Så gikk debatten videre. Det var først i SVTs direktesending etter debatten at statskanalen valgte å gå offentlig ut og ta avstand fra Åkessons uttalelser.

De kalte SD-lederens uttalelser for «grovt generaliserende» og SVT-programleder Martina Nord sa at kanalen tok avstand fra uttalelsen. Seinere kom kanalen med en skriftlig uttalelse som lød som følger, skriver Expressen:

«SVT som kanal tar avstand fra en uttalelse fra SDs partileder Jimmie Åkesson».

- Skittkanal

Det har fått Åkesson og hans kolleger i SD til å rase:

- Statskanalen velger å «ta avstand» fra en partileders meninger. Det er en skandale, sier Åkesson selv, melder Expressen.

- Vi har knapt to døgn igjen til valglokalene stenger, og da velger statskanalen å blande seg inn i debatten gjennom å «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale, legger Åkesson til.

- SKITKANAL: I morgenprogrammet «Morgonpasset i P3» blir partilederne i Sverige intervjuet og parodiert i forbindelse med det svenske valget. Den mye omtalte partilederen for Sverigedemokraterna likte ikke måten han ble framstilt på, og gikk hardt ut mot kanalen i et intervju etterpå. Video: P3 Nyheter, Sveriges Radio / Instagram Vis mer

SD-parlamentsmedlem Martin Kinnunen er heller ikke nådig på Twitter: «Uakseptabelt. Skittkanal», skriver Kinnunen.

Alt tyder på at Sverigedemokratene og Jimmie Åkesson vil gjøre et godt valg i helga. Samtidig ønsker ingen av de andre partiene å samarbeide med det svært kontroversielle og innvandringskritiske partiet.

Forsvarer beslutningen

Eva Landahl er ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram, bekrefter overfor Expressen at det var hennes beslutning å markere avstand fra Åkessons uttalelse.

- At innvandrere pekes ut som en gruppe som ikke er svensker og ikke passer inn i vårt land, er en grovt generaliserende uttalelse, sier Landahl til Expressen, og legger til:

- Her gjorde vi en vurdering om at det var en uttalelse som pekte ut en hel gruppe.

Sverigedemokraterna er som nevnt mildt sagt ikke fornøyd med SVTs avgjørelse.

Åkessons stabssjef, Mikael Eriksson, sier til Expressen at de vil kreve en beklagelse fra SVT.

- Vi forsøker å få kontakt med de ansvarlige i SVT, men de vegrer seg for å prate med oss. Vi diskuterer nå hvordan vi skal gå videre med dette. SVT må rette opp dette, og en god begynnelse er en offentlig beklagelse, sier Eriksson.