Krangel: Mener Støre skjermer milliardærene

Det er ikke bare på borgerlig side at partiene krangler seg imellom. Rødt har fått nok av tannløs Ap-politikk i kampen mot økende forskjeller. Ap minner Rødt om at et parti også må opptre ansvarlig.

ER HISTORIE: Støre mener konflikten i partiet er noe de har lagt bak seg. Video/foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

De refser begge regjeringens skattepolitikk, men det er stor uenighet mellom Ap og Rødt.

Nye rapporter har vist at ulikheten på inntekt i Norge er langt større enn først antatt, og at formueskatt bidrar til økt sysselsetting.

I Rødt-ledelsen på Stortinget er det derfor irritasjon over Arbeiderpartiets linje i spørsmål om sosial ulikhet.

- Jeg tror folk vil ha et regjeringsskifte for å få en politikk som faktisk får ned forskjellene, ikke noen som bare snakker om det, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

Arbeiderpartiet har nylig stemt mot Rødt-forslag om å utrede en dynastiskatt, mot å fjerne skjermingsfradraget, og mot en mer progressiv formueskatt. Dét falt i dårlig jord i Rødt.

UT MOT AP: Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Ryan Kelly / NTB
UT MOT AP: Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer

- Arbeider i partinavnet

Skjermingsfradrag er et fradrag som reduserer dine skattepliktige aksjeinntekter slik at du betaler mindre skatt.

Martinussen forstår ingenting av Arbeiderpartiets voteringer.

- Jeg skjønner ikke hvorfor et parti som har «arbeider» i partinavnet i praksis vil skjerme milliardærarvinger, sier Martinussen.

- Det er for all del bra at også Arbeiderpartiet roper varsko og snakker om de økende forskjellene. Men de stemmer samtidig mot to av tre tiltak som forskerne bak SSB-rapporten selv peker på som mest effektive for å gjøre noe med forskjellene. Det holder ikke mål, sier hun.

SSB-forsker Rolf Aaberge har tidligere pekt på skattlegging av både formue, arv og selskaper er det mest effektive for å redusere forskjellene.

- Rimer ikke

Arbeiderpartiet var med på skatteforliket i 2016, og partiet mener seg bundet av dette i flere saker.

- Det var i dette forliket Ap gikk sammen med høyresida om både store kutt i skatten på selskapsoverskudd og det første kuttet i formuesskatt på aksjer og driftsmidler som regjeringen gjør stadig større, i tillegg til skjermingsfradraget, sier Martinussen.

Hun legger til:

- Det rimer ikke med folks rettferdighetssans, uansett hvor mange gode unnskyldninger Arbeiderpartiet kommer på. En investor vil alltid velge høyere avkastning selv om noe av avkastningen blir beskattet, på samme måte som folk flest helst vil ha høyere lønn selv om noe av det må betales inn i skatt.

- Slik holder vi ikke på

Fredric Holen Bjørdal svarer med at Arbeiderpartiet vil jobbe for mindre ulikhet i samfunnet. Han kommer samtidig med et stikk til Rødt: Ap må gjøre jobben på en «ansvarlig og ordentlig måte», sier Bjørdal.

- Det vi trenger, er et nytt flertall. Både vi og Rødt har fremmet mange gode forslag i denne debatten som ikke får flertall slik Stortinget er nå. Ap kom nettopp med et forslag til nytt program. Der fremmer vi politikk for å redusere forskjellene, styrke vår felles velferd og gjøre en opprydding i arbeidslivet.

- Ap ønsker en ny retning i norsk politikk, men vi skal gjøre det på en ansvarlig og ordentlig måte. Å forby private barnehager med et pennestrøk, slik et av forslagene til Rødt la opp til, er eksempelet på det motsatte. Slik holder ikke vi på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer