Krangel og kaos i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Russerne og amerikanerne krangler nok en gang om russernes rolle i den internasjonale fredsstyrken i Kosovo, KFOR. NATOs øverstkommanderende, Wesley Clark, klager over at utplasseringen av KFOR går for sakte. FN klager over at det ikke kommer inn nok penger til hjelp for flyktningene i Kosovo. Det var ventet at det å bygge fred i Kosovo ville bli vanskelig. Men nå er situasjonen der ikke bare vanskelig, den er temmelig kaotisk.
  • Russerne ble først enige med NATO om arbeidsfordelingen i KFOR, men tok plutselig opp forhandlingene igjen. De vil ikke at russiske soldater skal underlegges NATOs kommando. USA svarte med å stoppe utplasseringen av flere russiske soldater, ved å sørge for at de russiske flyene ikke fikk lov til å fly over Ungarn, Romania og Bulgaria. Nå må russerne frakte de nye troppene med skip.
  • Denne krangelen om hvem som skal bestemme hva, er både unødvendig og patetisk. KFOR har mer enn nok annet å gjøre i Kosovo. Fredsstyrken har ikke klart å innfri løftet sitt om at alle folkegrupper skulle kunne leve trygt der. Hver dag plyndres serbiske hus av albanere, og Kosovo er nå tilnærmet rensket for serbere. Derfor vil general Wesley Clark ha flere KFOR-soldater på plass så raskt som mulig. Til nå er bare om lag halvparten av styrkens soldater på plass.
  • FNs høykommissær for flyktninger ble lovet flerfoldige millioner dollar, men til nå er bare en brøkdel av pengene kommet inn, slås det fast ved FNs hovedkvarter i New York. Skal freden sikres, og Kosovo gjenoppbygges, vil det kreve enorme summer. Nå må løftene innfris og pengene legges på bordet, krever FN. Sammen med FN skal OSSE - Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa - og EU ha ansvaret for den sivile delen av gjenoppbyggingen. Det vil ta tid før det samarbeidet er på plass. Det går mot en hard og kald vinter for mange i Kosovo.