Krangel om barnehager

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristelsen til å utnytte skjevhet i barnehagedekning politisk har åpenbart vært stor for kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell. Når han parallelt gjennom Dagbladet og NRK anklager Høyre for å skape kø, vet han at han forenkler kompliserte sammenhenger. Samtidig trekker han oppmerksomheten bort fra det faktum at det er regjeringen som har lovet full barnehagedekning, og at det er regjeringen som står i fare for ikke å nå sitt mål og dermed begå løftebrudd.

Det er likevel et bedrøvelig faktum at fire av fem barn som står i barnehagekø bor i Høyre-styrte kommuner. Det er i Oslo, Bergen, Bærum og Sandnes problemene er størst. Dette til tross for at det de siste åra også i disse kommunene har skjedd en formidabel utbygging. Forklaringen fra skolebyråd Torger Ødegaard i Oslo er veksten i antall innbyggere. Ifølge regjeringens egen hovedstadsmelding øker Oslos befolkning med mange tusen årlig, og innslaget av fertile nykommere er stort. Når det i tillegg er press i bygge- og arbeidsmarked er det en formidabel utfordring å skaffe nok barnehageplasser innen den fristen regjeringen har gitt seg selv. I mindre målestokk er situasjonen slik også i andre presskommuner der Høyre styrer.

Under slike vilkår er det forståelig at Høyre-leder Erna Solberg blir forarget over Solhjells utspill. Ikke desto mindre er det noe fruktbart ved selve anklagen og krangelen som den avstedkommer. Den vil nemlig øke oppmerksomheten ytterligere om selve målet og dermed også anstrengelsene om å nå det, uansett hvilke politiske partier som styrer de respektive kommuner. Og når tallene engang er som de er, vil trolig Høyre-styrte kommuner gjøre sitt ytterste for å fjerne enhver mistanke om at de forsøker å sabotere regjeringens mål.

Viktigere enn politisk kjekling må likevel være at det lovede velferdsgodet kommer på plass. Da må alle kluter settes til, i kommuner av alle farger.