Krangel om bin Laden-jakt

I all hemmelighet kranglet CIA og president Clinton over om Osama bin Laden skulle drepes eller arresteres. Det kan ha hindret USA i å få has på terroristen før terrorangrepene 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En krangel mellom CIA og daværende president Bill Clinton skal ha lammet jakten på Osama bin Laden før terrorangrepene 11. september 2001. For å unngå skandaler, ønsket CIA helt klare retningslinjer for jakten, og hvorvidt man ønsket bin Laden død eller brakt levende til USA, skriver Washington Post.

Livredd skandale

CIA ønsket en skriftlig draps-fullmakt undertegnet av president Clinton personlig. Slik ville etterretningsledelsen hindre at CIA skulle henges ut hvis bin Laden ble drept under et arrestasjonsforsøk.

Etterretningsorganisasjonen var livredd for å bryte amerikansk lov i jakten på terroristen, og dermed pådra seg en ny skandale på linje med Iran-Contra skandalen på 80-tallet og attentatskandalene på 70-tallet. Clinton-administrasjonen skal ha irritert seg over denne frykten, som de mente hindret CIA i å utføre oppdraget.

Ullen Clinton

Presidentens advokater var ikke i tvil om at loven tillot drap på bin Laden og hans nærmeste kommandanter. De mente å kunne bevise at bin Laden stod bak angrepene på USAs ambassader i Afrika i 1998, og at han dermed var et legitimt militært mål. Videre vurderte advokatene det også som legitimt å drepe terrorlederen i såkalt forkjøps-selvforsvar - da de mente sannsynligheten var stor for at bin Laden planla flere angrep mot amerikanske mål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.