<strong>RAMMET:</strong> Bergen er rammet av flere coronautbrudd, særlig i studentmiljøet - men også i andre miljøer, blant annet koret Lystgården Vokal. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
RAMMET: Bergen er rammet av flere coronautbrudd, særlig i studentmiljøet - men også i andre miljøer, blant annet koret Lystgården Vokal. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset

Krangel om korsmitte

Tolv medlemmer av voksenkoret Lystgården Vokal har fått påvist covid-19. Norges Korforbund anklager koret for å ha øvd i lokaler som ikke har vært tilfredsstillende.

Publisert
Sist oppdatert

Totalt har 12 av 16 kormedlemmer i voksenkoret Lystgården Vokal i Bergen blitt bekreftet smittet med covid-19. Norges Korforbund er kritiske til korets øvingslokaler.

- Lystgården Vokal siteres på at de har fulgt smittevernrådene for musikkøvelser, noe som er misvisende. De har blant annet øvd i betraktelig mindre lokaler enn anbefalt i vår veileder, uttaler generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund til Dagbladet.

Korforbundet understreker at de for øvrig berømmer Lystgården Vokal for arbeidet de har gjort med smittesporing etter øvelsen, og det gode samarbeidet de har hatt med kommunen.

- ALVOR: Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen kom med en kraftig advarsel til innbyggerne i Bergen på lørdagens pressekonferanse. Video: NTB Vis mer

Koret svarer

Det aktuelle korets styreleder, Arild Inge Bakke, opplyser overfor Dagbladet at de har forsøkt å holde god avstand mellom koristene under øvelsene. Han sier at lokalet var 51 kvadratmeter stort, at de hadde håndsprit og at det ikke var nærkontakt mellom koristene.

- Vi har i forbindelse med våre korøvinger forholdt oss til én-meter-regelen, og samtidig etterstrebet en større avstand. For de fleste kormedlemmene har avstandene vært større. Slik vi har tolket veilederen er også dette minstekravet, sier korets styreleder Arild Inge Bakke til Dagbladet.

Uenighetene skyldes at Norsk musikkråd har utarbeidet en veileder for musikkøvelser, som har blitt godkjent av helsemyndighetene, hvor avstandskravet er to meter i front og halvannen meter til siden mellom kormedlemmene. Lystgården Vokal har derimot forholdt seg til det nasjonale rådet om én meter avstand.

BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) om tilfellene i Bergen med ukjent smittevei. Video: Christian Wehus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Smittespredningen

Det var mandag 31. august at 16 medlemmer av Lystgården Vokal, som er et voksent blandetkor, møtte til en korøvelse i Bergen. Dagen etter følte en av medlemmene seg dårlig og mistenkte at det kunne være covid-19.

På onsdag og torsdag begynte flere andre i koret å få symptomer, og på fredag gikk hele koret i karantene, etter at de fikk bekreftet smitte på prøve nummer to.

- Da forsto vi alvoret, sier korets styreleder Bakke til Dagbladet.

Saken er tidligere omtalt av NRK.

En testet negativt

12 av de 16 som deltok på øvelsen har nå testet positivt for covid-19. Styreleder Bakke er en av dem.

- Det går greit med meg, og jeg tror de fleste andre i koret også har fått relativt milde symptomer og er på bedringens vei – men det er klart det er en påkjenning å bli smittet. Vi tar det på alvor, sier Bakke.

Av de gjenværende fire kormedlemmene, som ikke har testet positivt på viruset, regnes to som immune etter å ha blitt smittet av sykdommen tidligere i år. Et medlem har testet negativt og det siste medlemmet har ikke fått svar på prøven sin ennå, forteller Bakke.

- Han har ikke fått tilbakemelding på testen sin ennå, men har også fått noen symptomer, så det kan hende han også er smittet, sier styrelederen.

Tankevekker

Styreleder Bakken sier at de står fram med historien fordi at de ønsker å fortelle at de opplever viruset som svært smittsomt.

- Det var overraskende at så mange av oss ble syke, sier Bakke.

Bakke sier at de ikke har noe godt svar på hva som har skjedd, og mener at det er en tankevekker at coronaviruset er såpass smittsomt.

Foreslår tre meter

Under torsdagens pressekonferanse i Bergen tok helsebyråd Beate Husa (KrF) opp nettopp viktigheten av å holde avstand under slike øvelser, og hun oppfordret til tre meter avstand under øvelsene.

SINTEF har gjennomført en studie som har undersøkt hvorvidt musikkøvelser utgjør større smitterisiko enn vanlig sosialt samvær. Studien er gjort på oppdrag fra Norges Korforbund, som mener at den underbygger at det at det er forsvarlig å drive med kulturaktiviteter med de avstandsreglene som foreligger i Norsk musikkråds veileder.

Norsk musikkråd uttaler at også i noen studentkor har sangere fått påvist smitte, uten at det peker på korøvelsen eller sangaktiviteten som årsak til dette.

- Vi er bekymret for at det er så mye skam knyttet til sykdommen, det er ekstremt viktig at man er åpne selv ved små brudd på smittevernreglene, da det potensielt kan gi store samfunnsmessige konsekvenser, sier styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i en uttalelse til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer