Krangel om NRK-Marit

I en rapport til politimester Ingelin Killengreen hevder politiadvokat Anne Maria Haarr at visepolitimesteren mente det var galt å sikte NRK-kjendis Marit Christensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå full splid mellom aktor i den såkalte smykkesaken, politiadvokat Anne Maria Haarr, og kriminalsjef og visepolitimester Roger Andresen i Oslo.

Kriminalsjef Roger Andresen ville i går ikke kommentere politiadvokatens påstander, men har tidligere overfor Dagbladet benektet at han har lagt seg opp i siktelsen av Marit Christensen.

Det er nå full splid mellom de to profilerte polititoppene i Oslo, politiadvokat Anne Maria Haarr og kriminalsjef Roger Andresen.

Dagbladet har fått tilgang til en rapport som Haarr har levert til Killengreen. Der kritiserer hun kriminalsjefen for å ha forsøkt å fjerne henne fra Christensen-saken. Hun hevder også at han i et møte skal ha sagt at siktelsen ikke ville blitt tatt ut hvis han hadde vært orientert på forhånd.

Innkalt på kontoret

Politiadvokaten ble innkalt på kriminalsjef og visepolitimester Andresens kontor i slutten av mai. Statsadvokat Kristian Nicolaisen var da allerede orientert om siktelsen, og hadde bestemt at han ville ha ytterligere opplysninger i saken før han avgjorde tiltalespørsmålet. Blant annet ønsket han et avhør av NRK-kjendisen.

I rapporten, som flere personer på Oslo politikammer har fått, skriver Haarr et referat fra møtet med kriminalsjefen i mai:

«Kriminalsjefen uttalte at han var forbauset over at jeg hadde siktet Christensen, at siktelsen ikke ville ha blitt tatt ut dersom han var blitt orientert på forhånd. Jeg fortalte at jeg mente det var grunnlag for siktelsen, og at også statsadvokaten hele tiden hadde vært informert og sagt seg enig i den, men ønsket et siktetavhør av Christensen før han tok endelig standpunkt til tiltalespørsmålet.»

Tatt av saken

Som Dagbladet avslørte i går fikk politiadvokat Haarr, bare få dager etter møtet, beskjed av kriminalsjefen om at hun var tatt av saken. Så kom kontrabeskjeden like etter. Begrunnelsen skal ifølge Haarrs rapport ha vært at Andresen reagerte på at han ikke var informert om at Moskva-Marit var siktet.

Ledende påtalejurister ved Oslo politidistrikt, som Dagbladet har vært i kontakt med, reagerer sterkt på det de mener er kriminalsjefens innblanding i et spørsmål han ikke har noe med. Juristene mener at så lenge Haarrs avgjørelse om siktelse er sendt til statsadvokaten, ligger vurderingen av saken hos ham - og ikke hos kriminalsjef Andresen.

Kritiserer

I går sa kriminalsjefen til Dagbladet at han er oppgitt over ryktene på politihuset om at hans journalistjobb i NRK i 1994 skulle ha ført til noen spesialbehandling av Christensen. Han at: «Det som eventuelt er sagt og gjort i denne saken fra min side, knytter seg til framgangsmåten juristen har hatt, og ikke siktelsens innhold.»

Til tross for at det har kommet fram nye opplysninger i saken, vil verken Andresen eller politimester Killengreen snakke med Dagbladet etter flere henvendelser i går.

Begge sier via informasjonsavdelingen at de ikke vil kommentere saken.

I rapporten stiller Haarr seg uforstående til at hun og kriminalsjefen skulle ha noen avtale om at han skulle orienteres på forhånd. Hun hevder at hun har forholdt seg til sin nærmeste overordnede innen påtalemakten - nemlig statsadvokaten. Kristian Nicolaisen uttalte til Dagbladet i går at han betraktet arbeidet til politiadvokat Haarr som «lytefritt».