Krangel om pengerotet i Forsvaret fortsetter

Krangelen om hvem som har ansvaret for pengerotet i Forsvaret fortsetter. Granskeren av økonomistyringen i Hæren er skuffet over kritikk fra forsvarssjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsstaben skriver i et notat til forsvarsministeren at den omstridte rapporten fra granskingsutvalget for Hæren er full av faktafeil og udokumenterte påstander.

- Granskingsutvalget vet forbausende lite om økonomireglementet, heter det i notatet, ifølge NRK.

Kritikerne mener utvalget skyver ansvaret for overskridelsene over på forsvarssjefen og forsvarsministeren, og frikjenner Generalinspektøren for Hæren, Lars Sølvberg. Han fikk sparken etter budsjettsprekken på 425 millioner kroner i 2004.

Granskningsrapporten fra Hæren blir sentral under høringen av forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) i Stortinget fredag.

Skuffet

Lederen av granskningsutvalget for Hæren, Sam E. Harris, er skuffet over kritikken.

- Dette er litt i strid med hva jeg håpet. Jeg hadde håpet vårt arbeid skulle bli sett på som et konstruktivt bidrag til bedring fremover, sier Harris til NTB.

Han står fast ved at rapporten fra granskingsutvalget gir en riktig forklaring på pengerotet i Hæren.

- Summen av de reaksjoner vi har fått på utvalgets rapport tilsier ikke at vi har tatt feil i våre vurderinger og konklusjoner. Jeg stiller spørsmål ved om det er en misforståelse knyttet til hva mitt utvalg har ment å si noe om. Vi har ikke ment å plassere skyld. Vi har hatt som oppgave å finne de faktiske årsaker til overskridelsene, sier Harris.

Han avviser at utvalget har skrevet et forsvarsskrift for Sølvberg.

- Det var en uttalt forutsetning i mandatet at vi skulle gi vår selvstendige vurdering av de faktum og spørsmål som forelå, og dette mandatet er oppfylt, sier han.

Nyanseforskjeller

En av konklusjonene i Hærens granskingsrapport er at det reelle overforbruket i Hæren egentlig bare var på 113 millioner kroner.

Resten av budsjettsprekken på 425 millioner kroner forklares med systemfeil.

Harris mener imidlertid det dreier seg om nyanseforskjeller i årsaksforklaringene på overskridelsene fra hans utvalg og fra forsvarsledelsen:

- Det ser ikke ut til å være veldig stor forskjell i oppfatningene, men en nyanse når det gjelder den innbyrdes rangeringen av årsaksfaktorene. Utvalget har sett svakheter ved regnskapssystemet og forhold rundt dette som det antakelig mest tungtveiende, mens Forsvarsstaben legger hovedvekten på styrings- og ledelsesmessige forhold innen Hæren, sier Harris.

(NTB)