Krangel om pilotvideo

En ulovlig sikkerhetspassering av en Norwegian-pilot har utløst en disputt mellom fagforeninger og Oslo Lufthavn på Gardermoen etter at et videoopptak er vist uten tillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I midten av mars passerte en flyger i lavprisselskapet Norwegian sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen på ureglementert vis. Det endte med at maskinen han skulle fly ble holdt tilbake, adgangskortet til flygeren ble inndratt av flyplassledelsen og Norwegian har permittert flygeren inntil personalsaken er avklart.

Nå er stemningen mellom Norwegian, pilotens fagforbund og Oslo Lufthavn forbitret som følge av episoden i forrige måned.

Ledelsen ved Oslo Lufthavn har nemlig kopiert og vist videoopptaket fra sikkerhetskontrollen til utenforstående.

Ulovlig mener Datatilsynet, som sier at opptaket skulle vært slettet.

Fagforbund provoserer

Den omstridte pilotens fagforbund, Norwegian Pilotforening, har engasjert seg i personalsaken. Det samme har det konkurrerende fagforbundet Norsk Flygerforbund gjort. Fagforbundet er storebror i norsk luftfart med 1800 medlemmer, hovedsaklig ansatt i konkurrentselskapene SAS Braathens og Widerøe.

Norsk Flygerforbund har fått se et videoopptak av passeringen i sikkerhetskontrollen. Deretter har lederen i flygerforbundet lagt skylda på Norwegian-piloten i en redegjørelse på foreningens hjemmesider.

Dette opprører Norwegian og pilotens eget fagforbund.

VISTE FILMEN: Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn viste et opptak fra et overvåkingskamera 
til lederen i Norsk Flygerforbund. Dette skulle han ikke ha gjort, mener Datatilsynet. Foto: HENNING LILLEGÅRD
VISTE FILMEN: Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn viste et opptak fra et overvåkingskamera til lederen i Norsk Flygerforbund. Dette skulle han ikke ha gjort, mener Datatilsynet. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

- Noen av våre medlemmer har reagert på måten sikkerhetsvaktene har opptrådt på, og derfor takket vi ja til å se opptaket av denne situasjonen for å få avklart hva som skjedde, sier leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde til Dagbladet.no.

- Men dette var jo ikke et medlem av din organisasjon. Hvorfor var opptaket interessant for Norsk Flygerforbund?

- Uansett om det var vårt medlem eller ikke, så har jeg fått spørsmål om hva jeg synes om pilotens oppførsel og om sikkerhetsvaktene gikk ut over sine fullmakter. Derfor var det greit å se opptaket, og jeg tar avstand fra den høyst spesielle oppførselen hans, sier Førde.

OK for lufthavnledelsen

- Vi gikk gjennom problemstillingen om personvern før vi viste opptaket til flygerforbundet, og kom til at det var greit, sier informasjonssjef Jo Kobro ved flyplassen til Dagbladet.no.

Det eneste han vil beklage er at Norsk Flygerforbund gikk offentlig ut med informasjon om at de hadde sett videoen og kommentert hva de så.

- Jeg er ikke noe spesielt glad for at dette har kommet ut. Vi hadde en avtale om at visningen av opptaket skulle bli mellom oss (Oslo Lufthavn, red. amn) og Norsk Flygerforbund. Det var ikke meningen at de skulle publisere denne informasjonen, sier Kobro.

Varsler etterspill

I Datatilsynet og Norwegian er man mildt sagt forundret over Oslo Lufthavns handlemåte.

- Piloten er garantert ikke noe glad for dette som har skjedd, og han har ikke gitt sitt samtykke til at videoen ble vist til uvedkommende, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian.

Selskapet varsler nå et etterspill overfor Oslo Lufthavn.