Krangel om Syria-avtale før blekket tørket

Mens blodbadet fortsetter nær Damaskus.

 PEPTALK:  Utenriksministrene Hillary Clinton og Sergej Lavrov prater sammen like før avtalen i Geneve ble klar lørdag kveld. Det gikk ikke lang tid før sprikende tolkninger dukket opp. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB SCANPIX.
PEPTALK: Utenriksministrene Hillary Clinton og Sergej Lavrov prater sammen like før avtalen i Geneve ble klar lørdag kveld. Det gikk ikke lang tid før sprikende tolkninger dukket opp. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før blekket var tørt på stormaktenes avtale om en syrisk overgangsprosess, kom USA og Russland med hver sin tolkning av overenskomsten.

Verdens stormakter er enige om at det i en overgangsfase må dannes en nasjonal samlingsregjering i Syria med full utøvende makt, kunngjorde spesialutsending Kofi Annan.

Det er også oppnådd enighet om at det er behov for at partene i konflikten tar tydelige og irreversible skritt i overgangsfasen, som skal foregå etter en klar tidsramme på ett år, ifølge Annan.

- Må ikke gå av Deretter kom reaksjonene fra stormaktene som var til stede på lørdagens Syria-møte i Genève, og de var ikke like entydige.

Mens USAs utenriksminister Hillary Clinton snakket om at Syrias president Bashar al-Assad nå må forstå at hans dager er talte, var tonen en annen fra hennes russiske kollega Sergej Lavrov.

Han mener lørdagens avtale ikke i det hele tatt innebærer at Assad må gå av.

- Opp til syrerne Ifølge Kofi Annan kan både personer fra Assad-regimet og fra opposisjonen sitte i overgangsregjeringen. Den skal dannes ved gjensidig samtykke mellom partene.

- Assad må gå av. Han kommer aldri til å passere testen om gjensidig samtykke, slo Clinton fast, og la til at stormaktene nå har fjernet en fantasiforestilling om at Assad kan bli ved makten.

Men både Kina og Russland betonet i sine reaksjoner at det er opp til syrerne selv å bestemme hvordan prosessen skal bli.

De to landene, som begge har vetorett i FNs sikkerhetsråd, har ikke villet støtte et vestlig krav om at Assad må gå av.
- En plan for en politisk løsning på Syria-spørsmålet kan bare være syriskledet og akseptabel for de relevante partene i Syria. Utenforstående kan ikke fatte beslutninger for det syriske folket, sier Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

- Opp til syrerne Også Annan sier det vil være opp til syrerne selv å bestemme Assads fremtid, og han svarte dette da han ble spurt om folk fra Assad-regimet kan bli med i samlingsregjeringen:

- Jeg tviler på at syrerne vil velge folk med blod på hendene til å lede seg.

Verdens stormakter er dessuten enige om at det er et behov for grunnlovsreformer og krav om frie og rettferdige valg i Syria, ifølge Annan, som er spesialutsending til landet for FN og Den arabiske liga.

Annan sier han håper å se virkelige resultater av overgangsprosessen innen et år. Han understreker at han forventer at partene i konflikten vil samarbeide:

 FORTSETTER:  Om trent samtidig med stormaktenes avtale, kom meldingene om meldingene om en blodig lørdag i opprørsbyen Douma nær Damaskus. Dette bildet av døde mennesker i Douma stammer fra en amatørvideo fra fredag. FOTO: Shaam News Network/AFP/NTB SCANPIX.
FORTSETTER: Om trent samtidig med stormaktenes avtale, kom meldingene om meldingene om en blodig lørdag i opprørsbyen Douma nær Damaskus. Dette bildet av døde mennesker i Douma stammer fra en amatørvideo fra fredag. FOTO: Shaam News Network/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Dokumentet gjør det klart at vi har utarbeidet retningslinjer og prinsipper for å bistå partene i Syria når de skal bevege seg fremover i overgangsfasen, etablere en overgangsregjering og gjøre de endringene som er påkrevd.

Mislykket Opprøret i Syria startet i mars i fjor i form av fredelige demonstrasjoner. Men regimet slo ned protestene med makt, og da også opprørerne grep til våpen, utviklet situasjonen seg raskt mot full borgerkrig.

Tidligere har partene i konflikten forpliktet seg til våpenhvile og politisk dialog i henhold til Annans sekspunktsplan fra mars i år. Men våpenhvilen fra 12. april ble skutt i stykker i ukene etter at den trådte i kraft, og de siste ukene har voldsbruken nådd sitt høyeste nivå siden opprøret startet.

Ifølge aktivister er 15.800 mennesker, de fleste av dem sivile, drept siden mars i fjor.

- Katastrofal humanitær situasjon — Sikkerhetsstyrker har tatt kontroll over hovedsykehuset i Douma. Det finnes ikke leger eller medisiner i byen, til tross for at flere titalls sårede trenger umiddelbar hjelp, sier opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights lørdag kveld Den sier Douma opplever en «katastrofal humanitær situasjon» siden byen siden 21. juni har vært gjenstand for en brutal militæroperasjon fra myndighetene. — Over hundre familier er igjen i byen. De er ute av stand til å flykte og tvunget til å søke tilflukt i beskyttelsesrom. Innbyggerne i byen forteller om lik i gatene, og om at mange drepte ligger begravd under ødelagte hus. Totalt ble 53 mennesker drept, de fleste av dem sivile, i en rekke voldshandlinger ulike steder i Syria lørdag, ifølge aktivister.

Det skal også ha vært harde kamper både i selve Damaskus og byens forsteder, og regimet skal ha brukt helikoptre til å beskyte flere områder.

(NTB-Reuters-AFP).

 ALVORSPRAT:  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og FNs spesialutsending Kofi Annan under lørdagens FN-toppmøte i Geneve. FOTO: Laurent Gillieroni/REUTERS/NTB SCANPIX.
ALVORSPRAT: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og FNs spesialutsending Kofi Annan under lørdagens FN-toppmøte i Geneve. FOTO: Laurent Gillieroni/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer